Bewoners kunnen stemmen op lokale initiatieven

Kiezen uit twaalf 'afscheidscadeaus'

vianen • Tot halverwege september mochten er ideeën ingediend worden bij de gemeente voor een passend 'afscheidscadeau', oftewel: mensen met ideeën waar de gemeenschap baat bij kan hebben, werden opgeroepen om hun plannen in te dienen. Dat leverde tachtig reacties op. Vianen heeft hieruit uiteindelijk twaalf plannen geselecteerd, verspreid over vier categorieën, respectievelijk: buurt, cultuur, sport en zorg. Aan de bewoners nu de vraag: welke vier projecten moeten die 7.500 euro winnen voor de uitvoering? De nummers twee en drie in elke categorie staan straks niet met lege handen en ontvangen respectievelijk 5.000 en 2.500 euro.

De ideeën in vogelvlucht. In de categorie cultuur wil stichting Paardenmarktcomité graag geld om een lichtornament te realiseren in de gracht, dat het wapen van Vianen uitbeeldt geflankeerd door twee hoefijzers. Om de meer dan 700 jaar oude band tussen de Vrijstad en de Paardenmarkt uit te beelden. Maike Mossel heeft een ander plan: ze wil het speelkasteel nieuw leven in blazen. Oranjevereniging Zijderveld wil echter graag een oorlogsmonument realiseren ten behoeve van dodenherdenking, een dergelijke gedenkplaats ontbreekt namelijk nu nog in het dorp.

In de categorie sport pleit stichting De Iris voor een duofiets voor de gebruikers van zorglandgoed Bloemendaal. Ook in deze categorie heeft Oranjevereniging Zijderveld zich gemeld: de vereniging wil graag een tafeltennistafel bij het dorpshuis, om mensen bij elkaar te brengen. Laatste project in deze categorie komt van handbalvereniging Omega om op sportpark Blankensteijn een houten hindernisbaan te realiseren.

Onder de categorie zorg duikt ook weer stichting De Iris op. Zij wil een digitaal zorgsysteem laten ontwikkelen voor haar zorglandgoed. Stichting Hagestein Vitaal wil een huisartsenruimte realiseren in het dorpshuis. Tot slot wil Bibliotheek Vianen in samenwerking met Dementievriendelijk Vianen een 'geheugenkabinet' realiseren, de plek om alles te vinden en te vragen over het geheugen.

In de laatste categorie buurt heeft wederom stichting Hagestein Vitaal het plan ingediend om een ontmoetingsruimte te creëren in dorpshuis De Biezen. Een aantal inwoners van de Viaanse binnenstad wil daarentegen graag budget om tijdens de kerstperiode de twee verdwenen stadspoorten van Vianen terugzetten en mooi verlichten. Om de Vrijstad echt in een kerstsfeer te dompelen. En stichting Hof van Brederode heeft het initiatief ingediend om banken te realiseren in het terug te brengen lusthof aan het Hofplein.


Stemmen

Op de website van gemeente Vianen zijn van alle initiatieven korte filmpjes te zien, waarin de ideeënmakers hun precieze plannen uiteenzetten. Daar kunnen mensen ook hun stem uitbrengen per categorie. Op papier stemmen kan ook nog, op de gemeentepagina in deze krant is dit formulier te vinden (ook nog volgende week). Deze kan (zonder postzegel) opgestuurd worden naar de gemeente Vianen of afgeven in het stadhuis van Vianen. Tijdens de buitengewone raadsvergadering op donderdag 29 november maakt de gemeenteraad bekend welke vier projecten de meeste stemmen in de betreffende categorie hebben gekregen en 7.500 euro ontvangen. Stemmen kan nog tot en met zondag 4 november.


q www.vianen.nl/afscheidscadeau