• V.l.n.r. Herman Brendeke, Wim Groeneweg, André van der Krift, Linda Wibbeke en Henk Klein Kranenburg.
• V.l.n.r. Herman Brendeke, Wim Groeneweg, André van der Krift, Linda Wibbeke en Henk Klein Kranenburg. Foto: Nico van Ganzewinkel

Muziek

Amateurdirigenten strijden om titel Maestro Hagestein

hagestein • Ze gaan met elkaar de strijd aan om de titel 'Maestro Hagestein'. De winnaar verdient een gouden baton.

De vijf 'maestro's' zijn burgemeester Wim Groeneweg, de Hagesteinse dominee Herman Brendeke, Vakantieweek-organisator Linda Wibbeke, demissionair voorzitter van de Oranjevereniging André van der Krift en oud-wethouder Henk Klein Kranenburg.

Vakjury

De amateur-dirigenten worden op de wedstrijddag in dorpshuis De Biezen beoordeeld door een vakjury van Excelsior-dirigent Dirk van Mourik, Martijn Borsje en André van Straaten. De deelnemers dirigeren voor de pauze een verplicht klassiek nummer. Na de pauze mogen ze hun creativiteit botvieren met een eigen gekozen muziekstuk.

In de zomer hebben de vijf kandidaten al kennis met elkaar gemaakt. De repetities zijn inmiddels in volle gang. Dat levert soms komische situaties op, zegt Tessa Hazekamp die namens Excelsior de pr voor het evenement verzorgt. "Het orkest van Excelsior heeft de muziekstukken natuurlijk ingestudeerd, maar zal zich 'keurig' houden aan de aanwijzingen van de maestro's. Ook als het tempo te hoog ligt. Als een deelnemer aan het eind van het muziekstuk vergeet af te slaan dan speelt het orkest dus gewoon door." Welke muziekstukken de maestro's gaan dirigeren blijft nog even een verrassing.

Voorstelrondje

De kandidaten hebben zichzelf in een promotiefilmpje voorgesteld. Burgemeester Wim Groeneweg zegt niet zoveel ervaring te hebben met muziek. "Ik ben wel een paar jaar kerkorganist geweest, dus ik kan wat noten lezen. En de afgelopen jaren heb ik wat op de piano gespeeld. Dus ik hoop dat ik met de partituur wat uit de voeten kan." Groeneweg is een liefhebber van klassieke muziek. "Maar vooral ook van gedragen muziek, dus van psalmen en geestelijke muziek. Maar ik houd ook van orkestmuziek. Zoals Excelsior ze speelt of André Rieu."

Linda Wibbeke is een enorme muziekliefhebber. Ze speelt basgitaar en probeert momenteel piano te leren spelen. "Ik heb wel eens in bandjes gezeten, dat vond ik ook heel erg leuk." Linda zit wel in de organisatie van het JamPop.

André van der Krift heeft niet veel ervaring met muziek maken. "Ik heb blokfluit gespeeld op de lagere school en dat was het eigenlijk." Van der Krift is echter een liefhebber van alle soorten en smaken muziek. "Van André Rieu tot Tiesto en Afro Jack."

Dominee Brendeke is al zijn leven lang bezig met muziek maken. "Ik heb negen jaar cornet en trompet gespeeld bij fanfares." Daarnaast speelt hij serieus orgel. Brendeke zong ook enkele jaren bij een cantorij. "Een heel enkele keer ben ik ingevallen als dirigent. Dus ik heb al een aantal keren gedaan in de muziekwereld." In de kerk speelt hij nog wel eens op het orgel. "En we hebben thuis een piano staan, dus daar vermaak ik me zeker mee."

Henk Klein Kranenburg heeft nog bijna-prehistorisch op de kweekschool gezeten, waar veel aandacht was voor muziekonderwijs. "Wat ik me herinner zijn de kooruitvoeringen, de oratoria onder leiding van de onvolprezen Henk Kwakkel van het stedelijk orkest. Ik heb er toen al heel erg van genoten. Misschien helpt dat om de baton op de juiste manier te laten bewegen." Anderen zijn vast veel beter, denkt Klein Kranenburg. "Ze zijn allemaal jonger, dat helpt enorm. Van der Krift en de burgemeester hebben een enorme voorsprong, omdat ze tijdens de aubade op Oranjedag de maat mogen slaan."

Volgens Tessa mag ook het publiek en de leden van Excelsior op zaterdag 3 november stemmen op hun favoriete maestro van de avond.

Het muziekevenement Maestro Hagestein begint om 20:00 uur in dorpshuis De Biezen. Kaarten zijn hier nu al te koop.


q www.excelsiorhagestein.nl