Stichting heeft financiële verantwoording nu wel op orde

Alsnog subsidie voor wipkorenmolen

vianen • Een eerder verzoek werd deze zomer afgewezen vanwege onzekerheid over de financiële haalbaarheid van het plan.

Er bestaan al jaren plannen voor de herbouw van de molen uit 1691. Kosten: ongeveer 1,2 miljoen euro. Ondanks het sympathieke doel om de wipkorenmolen te herbouwen en de grote betrokkenheid van enkele bestuursleden was de gemeente van mening dat de stichting te weinig vooruitgang boekte bij het binnenhalen van sponsorgelden. Een toetsing door een accountant eerder dit jaar liet zien dat de financiële dekking te beperkt was, aangezien de meeste sponsoring uit materiaal of arbeidsuren bestaat.

De accountant liet in zijn rapportage blijken dat het onduidelijk was of de levensvatbaarheid van het project voldoende wordt gewaarborgd en of een eventuele gemeentelijke subsidie bijdraagt aan de uiteindelijke realisatie van het project. Zelfs het bijeenbrengen van 30.000 euro aan financiële middelen voor de legeskosten bleek een probleem.

Concrete stappen

Maar inmiddels is wel het één en ander veranderd. De stichting heeft inmiddels 70 procent van de kosten gedekt. Het perceel bouwgrond is in bezit van de stichting en er zijn inmiddels ook veel materialen aanwezig om te kunnen starten met de bouw. De stichting Bouwloods gaat met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de molen bouwen. Beheerfonds Vaartse Rijn heeft 100.000 euro toegezegd voor de begeleiding van dit leerwerktraject. Met het beschikbaar stellen van de gemeentesubsidie kan de bouw ook daadwerkelijk van start gaan.

Stichting Herbouw Wipkorenmolen is in augustus en september bij het college en alle fracties op bezoek geweest om te laten zien dat het project wel degelijk kans van slagen heeft. In een raadsbrief van juni stonden nog aannames die volgens bestuurslid Margot Stolk niet klopten.

Subsidiebedrag

Tot deze zomer viel de subsidieverlening onder de verantwoordelijkheid van wethouder André Landwehr (VVD). Hij werd in juni wethouder in De Bilt. Zijn vervanger Harry van Tilburg is toch iets ontvankelijker voor de argumenten van de stichting. Het ziet er goed uit voor de stichting. Het subsidiebedrag (investeringsbijdrage) zal echter niet in één keer, maar in drie delen worden uitgekeerd. Bij de laatste overboeking wordt nog wel een bedrag van 4.945 euro afgetrokken voor de toetsingskosten van de accountant. Voorwaarde is verder dat er daadwerkelijk een leertraject van de grond komt en dat de stichting regelmatig overlegt met de wethouder.

Risico

De gemeente onderkent wel dat het project langer duurt dan gemiddeld. "Het vasthouden van de inzet van vrijwilligers over een langere periode en een leerwerk traject met relatief lage activiteit vormen daarvoor een risico voor een succesvolle afronding van dit project."

Als dinsdag de investeringsbijdrage wordt toegekend, dan moet eerst nog wel de bouwvergunningsprocedure worden afgehandeld. Het college kan gebruik maken van zijn zogenaamde wijzigingsbevoegdheid. "Als dat allemaal voorspoedig verloopt, dan hopen we in de eerste helft van 2019 te beginnen met de bouw", zegt bestuurslid Margot Stolk.


Dick Aanen