• Ruud Sporrel:
• Ruud Sporrel: "De Zonnebloem is bijzondere vereniging". Foto: Peter Verbeek

Nieuwe voorzitter wil iets terugdoen voor de maatschappij

Hart voor De Zonnebloem

vianen • "De maatschappij heeft mij veel gegeven, en daar mag ik ook wel eens wat voor terug doen."

De Zonnebloem is een landelijke vrijwilligersorganisatie die actief is sinds het midden van de vorige eeuw. De belangrijkste doelstelling is om mensen met een beperking deel te laten nemen aan het maatschappelijk verkeer. Met een groot leger van vrijwilligers zet De Zonnebloem zich vooral in voor de groeiende groep ouderen.

Jaarprogramma

"De afdeling Vianen opereert met vijf bestuursleden en ruim 30 vrijwilligers, en heeft een gastenlijst met 120 namen", vertelt Sporrel. "De activiteitencommissie stelt een concept jaarprogramma op en koppelt dat terug naar het bestuur. Jaarlijks is er iets voor een grote groep, zoals een boot- of busreis voor alle gasten, en de andere activiteiten, bijvoorbeeld bioscoop- of theaterbezoek, zijn kleinschaliger. Twee keer per jaar worden in De Prenter afwisselend bloem- en paasstukjes gemaakt, en later in het jaar herfst- en kerststukjes. Begin dit jaar stond voor het eerst een heel geslaagd mannenuitje naar het Militair Museum in Soest op het programma. Regelmatig wordt een groepje van maximaal vijftien gasten van De Zonnebloem uitgenodigd door het Oosterlicht College Vianen voor een verwenuurtje: nagels lakken en een lunch. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten, want de leerlingen doen op die manier praktijkervaring op."

Elke vrijwilliger heeft een of meerdere gasten. Vaak zijn dat zelfstandig alleenwonenden met een beperking die best wel eenzaam zijn. Door middel van regelmatige thuisbezoeken worden ze onder andere bijgepraat over de centrale activiteiten van De Zonnebloem, en of ze belangstelling hebben om daar aan mee te doen. Deze bezoeken helpen er een beetje aan mee om de mensen uit hun isolement te halen. In voorkomende gevallen hebben de vrijwilligers een signaalfunctie, al hoort dat niet tot de prioriteiten.

Het budget waar de afdeling Vianen mee werkt is opgebouwd uit bijdragen van donateurs, sponsoren die grotere activiteiten (reizen) financieel ondersteunen, de jaarlijkse lotenverkoop, een bescheiden subsidie van de gemeente en incidentele giften. Dit jaar was de opbrengst van de collecte tijdens het Oranjeconcert in de Grote Kerk bestemd voor De Zonnebloem. Daarnaast betalen de cliënten een geringe bijdrage voor alle activiteiten waar ze aan deelnemen.

"In ons land zijn tal van goede doelenverenigingen", merkt Ruud Sporrel op. "In mijn ogen is De Zonnebloem heel bijzonder omdat ze een directe link heeft met mensen die een beperking hebben. Daar wordt op gezette tijden iets plezierigs voor georganiseerd waar ze zelf, zonder hulp, niet aan toe zouden komen. Ik sta volledig achter die doelstelling, en heb daarom niet lang na hoeven denken toen ik ben gevraagd om voorzitter te worden."


Peter Verbeek