• Wethouder Frank Meurs en oud-wethouder Thea Schaafsma.
• Wethouder Frank Meurs en oud-wethouder Thea Schaafsma. Foto: Nico van Ganzewinkel

Precies op tijd klaar voor de Paardenmarkt

Lovende woorden nieuwe Voorstraat

vianen • De Viaanse wethouder Frank Meurs bekende vrijdag dat hij best wel zijn twijfels gehad of de bestratingswerkzaamheden wel voor de Paardenmarkt zouden zijn afgerond. Dat vertelde hij aan presentator Edward van Cuilenborg tijdens de feestelijke afronding van het door aannemer Agterberg geklaarde klusje. "Vorig jaar stond ik hier met stichting Paardenmarktcomité en toen beloofde ik dat volgend jaar (woensdag 10 oktober 2018, red.) de Paardenmarkt kon worden gehouden op de nieuwe Voorstraat. Maar stiekem dacht ik: hoe ga ik dat voor elkaar krijgen?". Meurs vertelde dat hij heel blij is dat het allemaal toch nog gelukt is. "Vooral dankzij de hulp van de ambtenaren, de bewoners en de winkeliers. Ondanks het feit dat we tegenslagen hebben gekend, is het gelukt om de neuzen dezelfde kant op te krijgen." Agterberg heeft wel alles op alles moeten zetten om het karwei op tijd te klaren. Zelfs in de bouwvakvakantie en op zaterdagen is er doorgewerkt. "Soms hadden we wel eens zorgen dat mensen niet te lang zouden doorwerken", aldus Meurs. De aannemer had overigens nog een leuk presentje voor de ondernemers op de Voorstraat: een cheque ter waarde van 2.500 euro.

Het Paard

Hoogtepunt van het feestje was de 'onthulling' van het bronzen 'Het Paard' door Frank Meurs en oud-wethouder Thea Schaafsma. Het beeld werd voorzien van een deken met daarop de logo's van de gemeente Vianen, Bureau Binnenstad Vianen en aannemersbedrijf Agterberg. Het bronzen beeld staat na de bestratingswerkzaamheden weer op z'n plek schuin voor het stadhuis, maar het is wel een slag gedraaid. Schaafsma had 28 jaar geleden de eer om als wethouder in Vianen het bronzen beeld van Pieter de Hond te onthullen. "We mogen blij zijn dat we in Vianen een beeld hebben van zo'n groot kunstenaar. Ik vind dat 'ie er erg mooi bijstaat."

Ook Harry Hoving en Ed Sluijs werden op het podium gevraagd. Hoving is één van de initiatiefnemers geweest voor de Stolpersteine die vijf jaar geleden zijn geplaatst, ze herinneren aan de joodse bewoners Mozes Salomon en Alberdina van Zwanenburg, die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn omgebracht. De steentjes zijn na de herinrichting van de Voorstraat weer teruggeplaatst. Dat gold ook voor de kei met de initialen KK, ofwel Karel Kei, het pseudoniem voor ondernemer, die in vroeger dagen columns schreef voor De Vijfheeerenlanden.

Voor de kinderen was er vrijdagmiddag een kruiwagenrace. Sluitstuk van de middag was de prijsuitreiking van de kras- en winactie van de ondernemers. Edward van Cuilenborg maakte samen met de deelnemende ondernemers en sponsoren ter plekke de winnaars bekend.


Dick Aanen