• Leden van Actiegroep Bentz-Berg zijn het sluipverkeer spuugzat.
• Leden van Actiegroep Bentz-Berg zijn het sluipverkeer spuugzat. Foto: Dick Aanen

Actiegroep pleit voor doseerinstallaties

vianen • Het sluipverkeer op de Bentz-Berg in Vianen kan worden ontmoedigd door het plaatsen van zeven doseerinstallaties.

Dat bepleit 'Actiegroep Bentz-Berg', die de dagelijkse files op deze doorgaande weg door hun wijk spuugzat zijn. Vorige week dinsdag overhandigde Jolanda Brouwer van de actiegroep het uitgewerkte plan aan wethouder Harry van Tilburg. De verkeersinstallatie moeten volgens de bewoners komen op de plekken waar jaren geleden de roadblocks waren geplaatst. Het beste scenario is wanneer de installaties 10 seconden op groen staan en vervolgens weer 30 seconden op rood. Het aanzetten van de installatie moet wel gebeuren in overleg met de hulpdiensten, Rijkswaterstaat, de gemeente en de inwoners. De bewoners gaan er vanuit dat de verkeersinstallatie het sluipverkeer door de wijk zal ontmoedigen. Het gevolg zal zijn dat de congestie op de A2 en op de A27 zal afnemen. "De bereikbaarheid, verkeersveiligheid, geluidshinder en luchtvervuiling zal structureel verbeteren op de Bentz-Berg. Kortom, een win win situatie van alle stakeholders."

De opstopping op de Bentz-Berg veroorzaakt volgens de actiegroep in de avondspits een verminderde dosering van de verkeersregelinstallatie (VRI) onder aan de afrit van rijksweg A2. Het verkeer op de Bentz-Berg rijdt onvoldoende door om de buffer van de verkeerslichten leeg te krijgen. Hierdoor loopt de afrit vol en ontstaat er congestie op rijksweg A2. In de praktijk zorgt dit voor levensgevaarlijke situaties. De afrit loopt snel vol waardoor weggebruikers de vluchtstrook gebruiken om de afrit te verlengen. Soms staat de rij al vanaf de afrit IJsselstein. "Dit verkeer wat stil staat of erg langzaam rijdt, veroorzaakt op de rechterrijstrook en deels op de vluchtstrook levensgevaarlijke situaties. Het verkeer op de andere drie rijstroken rijdt namelijk met flinke vaart door en weggebruikers die onbewust (soms ook bewust) te laat in de gaten hebben dat het verkeer voor de afrit Vianen stil staat, rijden de file voorbij om op het laatste moment alsnog een poging te doen om in te voegen. Er zijn hierdoor al verschillende bijna aanrijdingen geweest."