• Mark Meuleman: 'Onze selectie is op alle posities dubbel bezet.'
• Mark Meuleman: 'Onze selectie is op alle posities dubbel bezet.' Foto: Peter Verbeek

Meuleman ziet tweede divisie wel zitten

vianen • In vergelijking met het vorige seizoen begint het mannenteam van Servia niet alleen met een bredere maar ook met een aanzienlijk sterkere selectie aan het nieuwe seizoen. Trainer Mark Meuleman is benieuwd hoe zijn jongens het, na de promotie naar de tweede divisie, zullen gaan doen.

Meuleman (54), die elf seizoenen in het eerste team van Vrevok heeft gespeeld, waarvan zeven in de topdivisie, begon als 18-jarige met een trainerscursus. Vier jaar later was hij de jongste in Nederland die clubs op eredivisieniveau mocht trainen. Naast zijn dagelijkse werk als directeur van Gidion, een bedrijf dat alle denkbare (beach)volleybalbenodigdheden levert, trainde hij clubs tussen de eerste klasse en de tweede divisie, zowel jeugd, mannen als vrouwen.

Eerste gesprekken

Ruim twee jaar geleden kwam Servia op zijn pad. De eerste gesprekken, met voorzitter Huib Zevenhuis en spelers Johan Beijen en Sjoerd Hendriks, verliepen soepel en prettig. De groep gaf te kennen heel graag naar de tweede divisie te willen promoveren. "Ik had mijn twijfels. De smalle selectie had geen libero en slechts één spelverdeler, waardoor er te weinig balans in de ploeg zat. Het heeft me een seizoen gekost om de mogelijkheden van het team goed te leren kennen. Het jaar erna heb ik Henri Bos, libero bij Vrevok, erbij gehaald en Yme Veenje omgeturnd tot tweede spelverdeler. Dat pakte goed uit want ondanks de krappe selectie is promotie naar de tweede divisie afgedwongen."

Het was voor iedereen echter duidelijk dat de ploeg versterking nodig had, zowel kwalitatief als kwantitatief. Samen met een aantal potentiële aanwinsten heeft de groep na het seizoen nog een tijd getraind, en uiteindelijk hebben vier van hen besloten overschrijving naar Servia aan te vragen. "Enerzijds de jonge en talentvolle Dwight en Wayne Hol (WHV Asperen) en Rik Meuleman (NVC Nieuwegein), anderzijds Jan Peter Kok (Sliedrecht Sport), die eredivisie-ervaring meebrengt. Er was direct een klik met de bestaande groep, waarvan alleen Michiel de Haan is vertrokken naar VCV (topdivisie). Alle posities zijn nu dubbel bezet waardoor de onderlinge concurrentie is toegenomen. Er is nu balans in de selectie die, in vergelijking met een jaar geleden, een klasse beter is geworden", merkt Mark Meuleman tevreden op.

Na een goede voorbereiding volgt komende zaterdag in Helsdingen de eerste ronde van de nationale bekercompetitie. Daarin neemt Servia het op tegen drie ploegen uit de eerste divisie. "Na dat minitoernooi weten we waar we staan. Voor komend seizoen is handhaving in de tweede divisie voor bestuur en selectie de minimale verwachting. Mijn ambitie is om zesde te worden én, over drie jaar, klaar te zijn voor de eerste divisie," legt Meuleman de lat een stukje hoger.