'Legeskorting bij energieneutrale woningen'

vijfheerenlanden • Projectontwikkelaars, particulieren en woningcorporaties die energieneutraal of bijna-energieneutraal bouwen moeten een fikse korting krijgen op de bouwleges. Dat vinden de raadsfracties van PvdA en D66 Vijfheerenlanden, de gemeenteraden van gemeentes Leerdam, Vianen en Zederik buigen zich binnenkort over een initiatiefvoorstel.

De twee politieke partijen vinden het wenselijk dat er nu al wordt gebouwd volgens de zogenaamde BENG-eisen. Die hebben betrekking op de maximale hoeveelheid energie die nodig is om een gebouw te verwarmen, de maximale hoeveelheid energie uit niet-hernieuwbare bronnen en de minimale hoeveelheid energie hernieuwbare energie ten opzichte van de totale hoeveelheid energie. PvdA en D66 Vijfheerenlanden vinden het een gemiste kans om de huidige nieuwbouw niet gelijk conform de BENG-eisen te bouwen. "We begrijpen dat wij partijen niet kunnen verplichten om deze nieuwe eisen te gebruiken, maar we kunnen ze wel stimuleren."

Projectontwikkelaars, particulieren en woningcorporaties die nu al voldoen aan de BENG-eisen moeten een korting krijgen op de bouwleges van 50 procent. Als het gebouw helemaal energieneutraal is moet die korting zelfs oplopen tot 100 procent. PvdA en D66 willen dat dit zo snel mogelijk wordt geregeld in een nieuwe legesverordening. Deze verordening kan bijdragen aan de doelstellingen van de energietransitie, stellen de partijen, de verduurzaming krijgt een boost en de gemeente Vijfheerenlande kan zich hiermee onderscheiden.

De drie gezamenlijke colleges waarderen het initiatief van PvdA en D66, maar zijn niet razend enthousiast. "Er zijn al diverse voorbeelden van bouwplannen die energieneutraal gerealiseerd zijn. Het kan dus al. Moeten we dit dan nog financieel ondersteunen?" Verder vragen de colleges zich af of er wel voldoende financiële ruimte is om korting te verlenen op de leges. In 2018 is het sowieso niet meer mogelijk. De colleges adviseren om er nu nog geen besluit over te nemen, en doen de aanbeveling om het initiatiefvoorstel aan te bieden aan de partijen na de verkiezingen in november.