• Een fragment uit de buitenvoorstelling 'De wasvrouwen' op het bleekveldje buiten de Lekpoort.
• Een fragment uit de buitenvoorstelling 'De wasvrouwen' op het bleekveldje buiten de Lekpoort. Foto: Dick Aanen

Evenement trekt 4.000 bezoekers

Toneelroute 2018 met veel pareltjes

vianen • Ook dit jaar zaten er weer wonderschone pareltjes tussen de dertig scènes die in de historische panden en buiten op en rond de Voorstraat werden gespeeld: roddelende wasvrouwen, een dronken timmerman die door zijn vrouw op zijn nummer wordt gezet, een viskoopman met een nieuwigheidje, gesprekken op stand tussen leden van de Heerensociëteit, een katholieke priester die zieltjes probeert te winnen en een echte woordenstrijd aangaat met de dominee, een romantisch verhaal van een zuivere liefdesgeschiedenis. En als rode draad de bewerking van Shakespeare's 'De Storm'. Met in de hoofdrol kinderen die volwassen rollen speelden.

De Toneelroute Vianen is al vanaf de eerste uitvoering in 2014 een groot succes. Het hoogtepunt werd bereikt in 2016, met de imposante historische begrafenisstoet voor Walraven III van Brederode door de Voorstraat. Dat schouwspel werd gadegeslagen door zo'n zesduizend mensen. Dit jaar was het met 4.000 bezoekers iets minder druk. "Het was lekker druk, maar niet te druk", zegt Ineke Zijderveld, die binnen de organisatie verantwoordelijk is voor de pr. "Er zijn geen incidenten geweest en we hebben eigenlijk alleen maar positieve reacties gehoord."

Grote kerk

Dit jaar was gekozen voor een grote theatrale openingsvoorstelling in de Grote Kerk. De gebedshuis was tot de laatste stoel bezet, naar schatting ongeveer 600 mensen. Er werden delen uit de humoristische cantate 'De Schipbreuk' van Johan Wagenaar gezongen. En ook was de proloog en de openingsscène te zien uit 'Storm aan de Lek', een bewerking van Ans Metselaar van Shakespeare's 'De Storm'. Het complexe verhaal vraagt wel even de volle aandacht van het publiek. Heel wat ouders met jonge kinderen in prachtige historische kleding passeerden de revue. Het is alleen een beetje jammer dat het geluid in de kerk niet optimaal is. Daar staat tegenover dat de grote ruimte optimaal gebruikt kan worden voor dit soort grootschalige voorstellingen. Alle verrichtingen van de acteurs en de koorleden konden worden gevolgd op grote schermen.

Buitenlocaties

Er waren in totaal dertig voorstellingen. Dit jaar was gekozen voor veel meer toneelscènes op buitenlocaties. Een goede keuze, waardoor de bezoekers veel meer scènes konden zien dan tijdens voorgaande edities die vooral binnen plaatsvonden. Het is wederom een prestatie van formaat dat de organisatie onder leiding artistiek leidster Anne-Marie Grosfeld weer zo'n groots opgezet evenement heeft kunnen realiseren. Met dit keer maar liefst 130 acteurs, regisseurs en tekstschrijvers die de acts hebben bedacht, geschreven en ingestudeerd. Tel daarbij op de leden van de koren, de bands, de muzikkanten, de eigenaren die hun panden en tuinen beschikbaar hadden gesteld, de coupeuses, de zes fotografen en niet te vergeten de zestig suppoosten en de horeca. Alles bij elkaar misschien ruim driehonderd vrijwilligers.

Verbolgen

Het was prachtig zonnig weer, de terrassen zaten vol. Alles was tot in de puntjes geregeld. Iedereen dus enthousiast en tevreden. Iedereen? Nee, niet iedereen. Een bewoner van Walsand was zeer verbolgen over het feit dat voor het evenement enkele straten moesten worden afgesloten, waardoor hij met moeite zijn huis kon bereiken. Hij stuurde een brief op poten naar de krant: "Een gedoe en waarvoor allemaal? Voor een stel volwassenen die poppenkast spelen in belachelijke pakken met idiote pruiken op en een handvol toeschouwers. Het moet niet gekker worden. Dat ze zich niet schamen in die rare vermommingen. Ieder zijn ding maar laat in ieder geval de openbare weg er buiten." De tekst zou zo kunnen worden gebruikt bij een toekomstige scène van Toneelroute Vianen. Over twee weken neemt het bestuur van de Toneelroute een besluit over de volgende editie.


q www.toneelroute.nl