Leerdamse supers staan niet te trappelen

schoonrewoerd • Ad de Jong van Ad en Tineke's dagwinkel in Schoonrewoerd steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. "Wij hebben geen enkele behoefte aan een koopzondag." De ondernemer maakt nu geen gebruik van de mogelijkheid en zal dat ook in de toekomst niet doen.

Hij ziet weinig heil in het streven van de stadsmanagers van Leerdam en Vianen om de winkeltijden in de Vijfheerenlanden straks te verruimen. "We zijn al meer dan genoeg open." Voor een openstelling op zondag voelt De Jong niets. "We houden de rustdag in ere. Vanuit sociale overwegingen, maar ook vanuit levensovertuiging. Laatst gingen we op zondag bij onze dochter op bezoek. De jonge generatie heeft geen voorraadkast meer. Ze wilden nasi eten en kwamen meteen in de problemen. Ik dacht: 'dat overkomt me geen tweede keer'. De volgende keer namen we ons eigen eten mee. Ik heb geen zin om 's zondags in een andere winkel m'n inkopen te doen", lacht De Jong. De ondernemer beseft dat ook inwoners van Schoonrewoerd op zondag elders hun inkopen doen. "Als het barbecueweer is, staan er op zondagen files voor de Makro. Daar zullen vast ook Schoonrewoerders bij zitten. Maar dat is voor ons geen reden om open te gaan." Ook als straks andere supermarkten in Leerdam en Vianen op zondag de deuren openen, houdt De Jong voet bij stuk. "Ik kijk niet naar de concurrentie, ik vaar m'n eigen koers. En dat betekent dat ik niet open ga op zondag", aldus de winkelier die vindt dat Leerdam te klein is voor een permanente koopzondag.

Van Henk Teeuw, eigenaar van Plus Teeuw op het Leerdamse Europaplein, mag de situatie blijven zoals die nu is. "In de discussie over de winkeltijden gaat het vooral over de behoefte aan koopzondagen. Maar die behoefte wordt vooral benadrukt door de initiatiefnemers. Onze klanten hoor ik er weinig over." Plus Teeuw maakt nu geen gebruik van de koopzondagen en is ook niet van plan dat te gaan doen. "Bij de consumenten ligt het verdeeld. Er zijn er vast die op zondag hun inkopen willen doen, maar er zijn ook veel mensen tegen." Pas als alle winkeliers van het Europaplein op zondag opengaan, wil Teeuw zijn positie heroverwegen. "Maar ik kan me niet voorstellen dat dat gebeurt. Wij blijven voorlopig dicht, zelfs als buurman Aldi wel open gaat." Ook de andere Leerdamse supermarkten maken nu geen gebruik van de koopzondagen en verwijzen voor toekomstig beleid naar hun hoofdkantoor. "Al kan ik me niet voorstellen dat de MCD mee gaat doen aan een zondagopenstelling", oppert Frits van Brakel van de MCD op het Eiland.