• Natascha Hazendonk ziet het al heel lang zitten bij Viko.
• Natascha Hazendonk ziet het al heel lang zitten bij Viko. Foto: Peter Verbeek

Viko niet bang voor tweede klasse

vianen • Viko is druk bezig met de voorbereiding op het komende veldseizoen. Na het kampioenschap van het afgelopen jaar keren de korfballers terug in de tweede klasse. Volgens aanvoerder Natascha Hazendonk begint de selectie met vertrouwen aan de competitie.

Natascha komt uit een Viko-nest. Haar ouders John en Roza waren lid vanaf de oprichting en namen hun kinderen Iwan en Natascha al als baby mee naar het veld. Beiden zijn eveneens besmet met het korfbalvirus, en inmiddels speelt ook de derde generatie in de Viko-kleuren.

"Ik begin aan mijn vijftiende seizoen in de selectie", vertelt de 30-jarige Natascha, die de laatste jaren aanvoerder is. Ze heeft een coördinerende functie voor de selectie en zet zich ook op andere manieren in voor haar cluppie. "We zijn anderhalve week geleden gestart met de voorbereiding, en hebben slechts drie weken tijd voordat de competitie begint. Naast de trainingen worden daarom bewust veel oefenduels gespeeld om snel in ons ritme te komen."

Geruststellend

Geruststellende factor is dat er, ten opzichte van het vorige seizoen, niet veel is veranderd. Het contract van Berry van den Broek, een ervaren trainer/coach, is verlengd. "Hij is hier sinds vorig jaar. De groep staat achter zijn visie van korfballen, en heeft al snel te kennen gegeven met hem verder te willen." De selectie is alleen versterkt met Jalmer van Zoolingen, een speler van OVVO die op hoger niveau heeft gekorfbald." Nadeel is dat Viko een tekort aan speelsters heeft: voor twee teams zijn er slechts negen, en dat zou wel eens op kunnen breken.

"We kunnen voortbouwen op het vorige seizoen en zullen daar alleen maar beter door worden", denkt Natascha Hazendonk. "Deze selectie is heel hecht, zowel binnen als buiten het veld, en dat is een van onze sterkste punten. We willen er keihard voor werken en hebben met Berry gecommuniceerd dat de intensiteit van de trainingen soms wat hoger zou mogen zijn. Dat zien we in deze weken duidelijk terug."

In tegenstelling tot voetbalclubs wordt Viko bijna elk seizoen totaal anders ingedeeld. De ene keer komt het gros van de tegenstanders uit het westen, de andere keer staan er uitwedstrijden naar bijvoorbeeld Deventer op het programma. "Hoewel ik al een tijdje mee loop krijgt Viko nog steeds te maken met verenigingen waar ik nog nooit van heb gehoord. We beginnen de competitie met een thuiswedstrijd tegen Ados, helemaal uit Hoorn. Daar ben ik niet eerder geweest. Gelukkig hebben Viko 1 en 2 veel dezelfde tegenstanders zodat we bij uitwedstrijden met de hele groep kunnen gaan. Dan kan het gebeuren dat sommige speelsters twee keer in actie moeten komen."


Peter Verbeek