• Arjan de Jong van de COOP in Ameide:
• Arjan de Jong van de COOP in Ameide: "Als wij op zondag open gaan, zouden wij meer mensen tegen de schenen trappen dan dat we er blij maken." Foto: Dick Aanen

Lang niet alle supermarkten zitten te wachten op koopzondag

'Zondag is een dag voor de familie'

vijfheerenlanden • De druk op de politiek wordt groter om de winkeltijden helemaal los te laten, dus ook de zondag. Die wens van de supers in Vianen is niet zo vreemd. Vooral de Albert Heijn en de Jumbo in die stad voelen elke zondag de concurrentie vanuit Nieuwegein. De beide winkels zouden zo'n 2 miljoen aan omzet mislopen door het strikte beleid van de gemeente, zo bleek uit een eigen berekening. In Zederik ligt dat anders.

"Voorlopig zal het zo'n vaart niet lopen", verwacht Frans Versteeg van de Plus in Meerkerk. "Het is nu nog niet nodig en eerlijk gezegd zit ik er ook niet op te wachten. Maar ik sluit m'n ogen er niet voor. Want er zou een moment kunnen komen dat ik het ga merken in de omzet. Bovendien werken hier zeventig mensen en daar ben ik ook verantwoordelijk voor." Versteeg onderschrijft het pleidooi van de Leerdamse stadsmanager en de Viaanse centrummanager om de winkeltijden vrij te geven, maar hij had wel liever gehad dat ze eerst ook hadden overlegd met de Zederikse supermarkten. "Dat wil niet zeggen dat wij daadwerkelijk gebruik gaan maken van de mogelijkheden om op zondag open te gaan. Maar we moeten wel de vrijheid hebben om die keuze in de toekomst te maken."

Achterban

"Als wij op zondag open gaan, gaat dat vast en zeker ten koste van de omzet op vrijdag en maandag", zegt Peter de Jong van de COOP in Ameide. "Als wij als dorpswinkel hier op het plein wél open gaan en onze buren - slager en bakker - blijven dicht, dan betekent dat deze winkels de dupe zijn. En we zijn hier op dit winkelplein juist zo blij dat we elkaar versterken." Opvolger Arjan de Jong vult aan: "De achterban van ons dorp is christelijk. Als wij op zondag open gaan, zouden wij meer mensen tegen de schenen trappen dan dat we er blij maken. Wij hechten nog waarde aan zon- en feestdagen. Zondag is een dag in de week waarop de familie bij elkaar komt. Als ik op die dag iemand in zou roosteren, zou dat voor mij voelen alsof ik de familie uit elkaar trek. Op die dagen moet je samen zijn."

Toch worden ook de mensen in Ameide wel wat ruimdenkender, benadrukt Arjan. "Het zou kunnen zijn dat onze continuïteit op een gegeven moment in gevaar komt of dat wij niet meer voor ieder personeelslid werk hebben. Dan ben ik niet degene die stug vol blijft houden. Maar laat duidelijk zijn: het heeft niet echt onze voorkeur. Met zo'n 24-uurseconomie kun je iedere dag wel gaan werken." Peter: "Wij hebben voorbeelden van winkels in Rossum in de Bommelerwaard en Blaricum, waar m'n zoon heeft gewerkt. Die winkels draaien op zondag de drukste dag. We moeten onze ogen daar niet voor sluiten. We hebben als voordeel dat we in de afgelopen 146 jaar veel goodwill hebben opgebouwd in het dorp. We hebben bovendien een eigen pand. Dat is een voordeel ten opzichte van winkeliers die hun pand moeten huren. Daar is elke dag extra dicht er eentje teveel."

Dick Aanen
André Bijl