• Everdinger Ruud Boogers (standaardklasse 3,5 ton) in actie met zijn Black Berry.
• Everdinger Ruud Boogers (standaardklasse 3,5 ton) in actie met zijn Black Berry. Foto: Peter Verbeek

Trekkertrek Lexmond zit in de lift

lexmond • De tweede editie van Trekkertrek Lexmond heeft aangetoond dat de nog jonge organisatie verstand van zaken heeft en haar zaakjes prima voor elkaar heeft. Het evenement aan de dijk trok zo'n 1900 toeschouwers, die urenlang hebben genoten van mooie sport.

De commissie van tien enthousiastelingen die het voortouw heeft genomen om te beginnen met Trekkertrek Lexmond bestaat naast twee vrouwen uit acht mannen, stuk voor stuk ervaren wedstrijdrijders.

Meest prominent zijn Arco den Hartog, regerend tweevoudig Nederlands kampioen in de standaardklasse 7 ton, en Hanco Kok, die bij NK's liefst vijf keer met de grootste beker mocht poseren in de standaardklasse 11 ton.

"We hebben bij de eerste editie 1.500 man publiek gehad, de respons was toen prima en het is ons zó goed bevallen dat we verder zijn gegaan", vertelt Annemieke den Hartog namens de organisatie. "De mannen hebben zoveel kennis van zaken dat ze de baan zelf hebben geprepareerd. Het is de laatste maanden zo droog geweest dat we 50 kuub water hebben moeten sproeien om de klei op het goede vochtpeil te houden. En zaterdag was de baan weliswaar zwaar, maar in vrijwel perfecte conditie."

Het programma van vorig jaar vermeldde, naast vijf rubrieken in de standaardklassen en één in de sportklasse, een demo in de Supersport 4,5 ton Topniveau. Deze keer waren er vijf standaardklassen, twee sportklassen en demo's in de Supersport 3,6 ton en 4,5 ton Topniveau.

Geen garantie

Omdat er 130 starts waren is al om 12.00 uur begonnen met de standaardklasse 3,5 ton, en pas na 22.00 uur waren alle deelnemers aan de beurt geweest. Nadat Michel van Oort (Noordeloos) en Wim Wink (Tienhoven) in de 3,5 ton standaard en de 5,5 ton standaard de verste afstand hadden gerealiseerd bleek dat de status van landskampioen geen garantie om ook op de thuisbaan in Lexmond te winnen. Arco den Hartog kwam op zijn Deutz 13006 in de standaardklasse 7 ton met 91,09 meter niet verder dan de vijfde plaats. De hoogste eer ging naar Johan de Jong (Hei- en Boeicop), die de sleepwagen met zijn Case 1255 106,99 meter verplaatste. In de standaardklasse 11 ton kwam Hanco Kok met 80,34 meter wél als derde op het podium. Het hoogste treetje was gereserveerd voor Kees Sterk (Ameide), die tot een afstand van 83,70 meter kwam.