• Vianen is prachtig vanaf het water.
• Vianen is prachtig vanaf het water. Foto:

Kanoën op stadsgracht heeft potentie

vianen • Tijdens de eerste zaterdag van het Viaanse Waterjaar was er een unieke mogelijkheid om een kanotochtje te maken over de Viaanse stadsgracht.

Het was inderdaad uniek, omdat het prachtige water rondom de oude stad (vrijwel) nooit voor dit soort recreatieve doeleinden wordt gebruikt. De creatieve stadsmaker Leninn Hernandez, bekend van het Vianen Urban Lab, bedacht het idee van 'ErVaar Vianen'.

Verschillende belangstellenden maakten zaterdag van de gelegenheid gebruik om een kano te huren van kanovereniging De IJsselstreek. Het startpunt was het stukje groen voor de stadsmuur, tegenover Kwalitaria.

Heerlijk avontuur

Onder andere Petra Smits deed een rondje samen met haar zoon. "Heerlijk, dit moeten vaker doen", reageert ze enthousiast op Facebook. "Dan zie je Vianen van een heel andere kant." Ook Mieke Siemons genoot. "Het was een heerlijk avontuur om Vianen rond te varen over de gracht. En ook nog even een vuilniszak flesjes en blikjes uit de gracht gevist. Jammer dat dat nodig is."

Leninn Hernandez zegt achteraf: "Iedereen die meedeed, was enthousiast. De deelnemers vonden het leuk om de oude stad te kunnen zien vanuit een ander perspectief. 'Ik wist niet dat de stad zo mooi was', zei één van de deelnemers."

Ongeveer vijftien tot twintig sportievelingen besloten om een heel rondje te varen. Maar dat viel nog niet mee. "Vooral tussen de Lekpoort en de Hofpoort ligt er veel troep in het water: plastic, riet, dode vissen, kussens, houten takken enzovoort", reageert Leninn Hernandez.

Toerisme

Hernandez denkt dat kanoën over de stadsgracht veel potentie heeft, ook als versterking van het toerisme. "Het voegt veel toe aan het karakter van de stad. Ik denk dat dit een extra activiteit kan tijdens tijdens bijvoorbeeld de Sleepbootdagen, Koningsdag en het Open Water Zwemmen. Of ik de activiteit ga herhalen, hangt af van de gemeente, de kanopartner, de vrijwilligers en de bezoekers. Maar ik wil het best organiseren."

Deelneemster Alina Kuiper denkt dat zo'n nieuw initiatief best van de grond kan komen. "Iedereen die een beetje gezond is, kan dit. Het is nu nog klein, maar het kan best wel wat worden. Je hebt wel iemand nodig die dit neerzet. Iemand die bijvoorbeeld verbinding zoekt met de scholen of met Team Sportservice Vianen."