College B&W adviseert raad om geen geld beschikbaar te stellen

Stichting: Wipkorenmolen komt er toch

vianen • De stichting zou het liefst zo snel mogelijk willen starten met de bouw van de molen. Veel bedrijven en instellingen hebben inmiddels enthousiast gereageerd en toegezegd dat ze een bijdrage willen leveren aan het project.

Maar het college is vooralsnog niet dolenthousiast. In 2015 werd de initiatiefnemers een investeringsbijdrage in het vooruitzicht gesteld van bijna 150.000 euro. De enige voorwaarde was dat de stichting een plan van aanpak zou aanleveren. Bij latere besprekingen werd ook als eis gesteld dat het project levensvatbaar zou zijn. De gemeente wil nu echter alleen met het geld over de brug komen als de stichting zo'n 70 procent financiële dekking van de bouwkosten heeft gerealiseerd. Onderzoek door onafhankelijk accountant Deloitte eerder dit jaar laat volgens het Viaanse college zien dat de financiële dekking momenteel nog te beperkt is. Het grootste deel van de toegezegde gelden bestaat uit sponsoring in natura, dat wil zeggen: voornamelijk materialen of arbeidsuren.

Levensvatbaarheid

Het is volgens het gemeentebestuur onduidelijk of de levensvatbaarheid van het project voldoende wordt gewaarborgd en of de gemeentelijke investering bijdraagt aan de uiteindelijke realisatie van het project. "Feit is dat de stichting voor de legeskosten van 30.000 euro niet voldoende financiële middelen heeft om uit te voeren", aldus het college in een brief aan de gemeenteraad. "Daarbij geldt dat een (wipkoren)molen ook na een mogelijke realisatie significante kosten met zich meebrengt in onderhoud en beheer. Onduidelijk is hoe deze kosten gedekt worden door de stichting." Volgens de stichting heeft een rapport van Arcadis aangetoond dat de exploitatie na realisatie zeer goed mogelijk is.

Het bestuur van stichting Herbouw Wipkorenmolen blijft echter onvermoeibaar. "Die molen komt er", benadrukken bestuursleden Arti Enklaar en Margot Stolk. Er is inmiddels een bedrag van 650.000 euro aan sponsoring toegezegd. "Dat is 67 procent van de bouwkosten van 1 miljoen euro", zegt Stolk. "Daarmee voldoen we ruimschoots aan de voorwaarde die in 2017 door de wethouder aanvullend is bedacht." Arti Enklaar: "De bedragen die wij toegezegd hebben gekregen betreffen sponsoring in natura. Het gaat om materialen, complete onderdelen en arbeid. Maar het is geen geld in je portemonnee. En dat wil de gemeente graag zien. Daarvoor hebben we de investeringsbijdrage nodig die ons beloofd is." Uiteindelijk beslist de raad eind september over de subsidietoekenning. Ook de fracties twijfelen nog. De rekensom van de stichting wordt gezien als 'creatief boekhouden', toezeggingen zijn boterzacht. Margot Stolk bestrijdt dat: "We hebben van alle bedrijven ondertekende contracten. Eind augustus, begin september maken we een rondje langs de fracties en zullen we die contracten laten zien." Volgens Stolk zijn alle bedrijven razend enthousiast over het project. "Maar ze willen eerst wel zien dat die molen daadwerkelijk wordt gebouwd." Vooruitlopend op het raadsdebat heeft de stichting begin juli de bouwvergunning aangevraagd bij de gemeente Vianen. Aan de gemeente is gevraagd om de legeskosten van 30.000 euro af te trekken van de in 2015 beloofde bijdrage van 150.000 euro. De stichting zegt dat men in het gunstigste geval omstreeks oktober al met de bouw kan beginnen. Als alles een beetje vlot verloopt, kan de oplevering plaatsvinden in het laatste kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020.


Dick Aanen