•  In de halve finale verloor Vianen met 0-1 van Fortitudo.
• In de halve finale verloor Vianen met 0-1 van Fortitudo. Foto: Peter Verbeek

Organisatie kijkt terug op een gezellig en sportief toernooi

Straatvoetbal voor de groten

vianen • Sinds 1970 is het straatvoetbaltoernooi voor de Viaanse jeugd een evenement geweest om reikhalzend naar uit de kijken. In topjaar 1978 namen er liefst 26 teams met 340 kinderen aan deel.

Voor het spelen van de meer dan honderd wedstrijden waren toen drie zaterdagen en meerdere doordeweekse avonden nodig. Rond de jaren negentig nam de animo af en na verloop van tijd kon het hele toernooi op één zaterdag worden gehouden. In 2016 werd het toernooi afgelast omdat de accommodatie van ijsvereniging De Bosbaan door de overvloedige regen onbespeelbaar was. Vorig jaar ging het eveneens niet door omdat zich slechts 53 kinderen hadden opgegeven.

Kort dag

"We konden stoppen of kiezen voor een andere opzet", vertelt Martijn Bouwman, een van de organisatoren. "We hebben nog geprobeerd een 7x7 toernooi voor 18+ teams op te zetten, maar het was té kort dag om dat van de grond te krijgen. Dit jaar is dat wél gelukt. Tien vriendenteams, met jongens die bij hun club vooral in lagere elftallen voetballen, hebben zich aangemeld, en daar zijn er acht van overgebleven."

Op de perfect geprepareerde veldjes van De Bosbaan is afgelopen zaterdag het eerste straatvoetbaltoernooi nieuwe stijl gehouden. In twee poules van vier, met wedstrijden van 20 minuten, is een halve competitie gespeeld. Fortitudo, dat als enige alle duels won, Brederodes 5, SC Everstein en Vianen plaatsten zich voor de kruisronden. Forti versloeg Vianen met 1-0, terwijl SC Everstein korte metten maakte met Brederodes 5: 5-1. In de laatste wedstrijd van de warme dag gaven de finalisten elkaar geen duimbreed toe. Omdat het 1-1 werd draaide het uit op shoot-outs. Na diverse missers over en weer won SC Everstein dat uiteindelijk met 4-3.

"Als organisatie kijken we terug op een fantastische dag. We hebben alleen maar positieve reacties gehad en de meeste teams hebben toegezegd volgend jaar weer te komen. Er is ruimte voor tenminste twaalf ploegen."