Afbeelding
Foto:

Onderzoek glasvezel buitengebied

vijfheerenlanden • Er moet snel iets gebeuren aan de slechte digitale bereikbaarheid van het buitengebied in de Vijfheerenlanden. Dat schrijven onderzoekers van DICO in een analyse, dat in opdracht van de nieuwe gemeente in oprichting is opgesteld.

"De huidige infrastructuur waarbij internet over de telefoonlijn wordt aangeboden, is met (veelal) 2 tot 5 Mb/s ontoereikend. In deze gebieden is een verbeterde internet infrastructuur hard nodig."

Het gaat volgens de onderzoekers om 1298 woningen en bedrijven in het buitengebied en om 412 bedrijven op bedrijventerreinen. "Mobiel internet (4G en op termijn 5G) is onvoldoende stabiel en onvoldoende gebied-dekkend om de digitale bereikbaarheid van het totale buitengebied te verbeteren." Als deze situatie in de komende jaren niet verbetert, heeft dit volgens DICO vergaande negatieve consequenties voor de vitaliteit van het buitengebied.

Marktpartijen
Volgens DICO is er voor wat betreft de digitale bereikbaarheid van het buitengebied een actieve rol weggelegd voor de gemeente. DICO ziet twee mogelijkheden: samenwerking zoeken met stichting Giessenlanden-Net en aanleg van glasvezel door een commerciële marktpartij. De eerste optie is niet zo aantrekkelijk voor de gemeente. Stichting Giessenland-Net vraagt namelijk een financiële garantstelling van 30 miljoen euro. Als de vraagbundelcampagne niet succesvol verloopt, is het buitengebied de dupe. Het tweede scenario is heel wat aantrekkelijker. Hierbij legt een commerciële marktpartij glasvezel aan voor eigen rekening en eigen risico. In dit geval is de kans van slagen zeer groot, concludeert DICO. Als 50 procent van de bewoners meedoet zou gestart kunnen worden met de aanleg.