• Famke van de Lage Landen was de beste geit. 
• Famke van de Lage Landen was de beste geit.  Foto: Peter Verbeek

Jury kiest weer voor Toggenburger

hagestein • Voor DES was de jaarlijkse keuring er een met een gouden randje: het was de vijftigste in het bestaan van de Hagesteinse geitenfokvereniging. Zoals vaak het geval is werd een Toggenburger gekozen tot algemeen kampioen van de geiten.

DES, opgericht in 1966, hield haar verenigingskeuringen tot 1986 op het terrein van Henk Kool, aan de Dorpsstraat. Dat zorgde na verloop van tijd voor dermate veel parkeerproblemen dat werd besloten om te verhuizen naar het weilandje van de familie Van Zanten aan de Biezenweg. Adrie van Zanten verzorgt sindsdien de lunch inclusief groentesoep voor de keurmeesters en de organisatoren.

Ochtendprogramma

Twaalf leden hadden ingeschreven met 98 geiten en lammeren, van alle voorkomende rassen. "Daar zijn we best trots op", meldde bestuurslid Gerrit Arendonk. "In ons land zijn er niet veel verenigingen die zelfs maar in de buurt van honderd dieren komen." Het ochtendprogramma vermeldde de keuring van de geiten, verdeeld over 27 rubrieken. Tussendoor reikte wethouder Marcel Verweij de prijs voor de beste eenjarige zelfgefokte geit, Sarie's Lianne "JH", uit aan eigenaar John Hazendonk. De bonte tweejarige Zwaanheuvel Tonny 20051 van Cees Brouwer uit het Drente Boijl had volgens de juryleden de beste uier, en dat werd beloond met de Gerrit van Hemertprijs. Famke 2 van de Kade, van combinatie Arendonk, was de mooist getoiletteerde van allemaal. Nadat de geiten van alle rassen waren beoordeeld bleven er acht over die werden voorgeleid voor de kampioenskeuring. Uiteindelijk viel de keuze op Famke van de Lage Landen, de driejarige Toggenburger van Mariëlle Schenk-Syswerda uit Nieuwerkerk. Adrie van Zanten overhandigde het kampioenlint en de wisselbeker met daarin de namen van alle winnaars sinds 1984. "Ik ben enkele keren reserve-kampioen geweest, en dit is voor het eerst dat ik dagkampioen ben. Mijn dag kan niet meer stuk!"

Na de lunch werd het programma voortgezet met de keuring van de lammeren. Algemeen kampioen werd Milly van de Oude Schuur, van eigenaar P. Schoenmakers uit Oirschot. Het bonte lam werd tevens gekozen tot mooiste van alle lammeren.