• V.l.n.r. Inge Hertsworm, Frank Balk en Liane Tillema.
• V.l.n.r. Inge Hertsworm, Frank Balk en Liane Tillema. Foto: Janneke Boogaard

Jenaplanschool De Wiekslag en Klein Duimpje worden één organisatie

Van nul tot twaalf onder de pannen

vianen • Werelds: dat is de vlag waaronder openbare basisschool De Wiekslag en de locatie Klein Duimpje van Stichting Kinderopvang Vianen (SKV) gaan varen. Officieel per 1 januari 2019, maar ouders kunnen hun kind al vanaf 1 augustus inschrijven voor voor- en naschoolse opvang. "We bieden dagarrangementen van 7:15 tot 18:15 uur", kondigt Frank Balk van - nu nog - De Wiekslag aan. En niet alleen basisschoolkinderen kunnen terecht, maar ook de allerkleinsten.

De school en de kinderopvang zitten nu al met elkaar in hetzelfde gebouw. "Maar we willen meer dan alleen onder één dak werken. Als je echt één organisatie vormt, vallen schotten weg en kun je veel beter werken aan een doorgaande leerlijn. De pedagogisch medewerker die een overdrachtsformulier invult voor de leerkracht van de kleuters? Dat hoeft niet meer."

Inge Hertsworm (SKV) vult aan: "En als er onder schooltijd iets is voorgevallen, is het grote voordeel dat de lijnen met de BSO heel kort zijn."

Van ieder kind op Werelds zijn straks de onderwijsbehoeften in kaart gebracht. "We gaan werken met één missie en visie, waarin werken vanuit talenten centraal staat", vertelt Liane Tillema.

Energie

Net als Balk en Hertsworm zit ze in de stuurgroep die de samenvoeging voorbereidt. "We merken nu als collega's onderling al hoe mooi het is als iedereen zijn talenten kan ontplooien. We bedoelen dan niet in eerste instantie dat je ergens in uitblinkt, bijvoorbeeld in een sport, maar wel dat je bezig kunt zijn met de dingen waarvan je energie krijgt. Dat je op de klok kijkt en denkt: is het al zó laat?"

Tillema vervolgt: "Als kindcentrum kunnen we ook optimaal gebruik maken van het gebouw. De lokalen van de voorschoolse en buitenschoolse opvang kun je overdag voor andere dingen gebruiken."

De wegbereiders hebben de smaak al helemaal te pakken. Balk: "We willen ook andere gebruikers van het pand meer bij de kinderen betrekken, bijvoorbeeld het koor dat hier 's avonds oefent. En we willen nauwer samenwerken met het Oosterlicht College. Zo trekken we de doorgaande leerlijn nog verder door. Waarom zouden we geen gebruik maken van elkaars expertise en faciliteiten? Denk bijvoorbeeld aan de keuken van het Oosterlicht."

Hertsworm ziet het voor zich: "Met de kinderen een maaltijd bereiden die we dan samen met de ouders gaan opeten."

Ieder kind op de juiste plek: dat is het overkoepelende doel van het kindcentrum. "Als dan blijkt dat jenaplan-onderwijs niet past, begeleiden we een kind natuurlijk naar een andere plek", bevestigt Balk. "Maar in principe kunnen ze hier op één vertrouwde plek blijven van hun geboorte tot ze naar de middelbare school gaan."


Janneke Boogaard