• Van links naar rechts: Betty de Swart, Tineke van Beijnum en Ellen Hansen tussen de bloemen.
• Van links naar rechts: Betty de Swart, Tineke van Beijnum en Ellen Hansen tussen de bloemen. Foto: Astrid Pel

Open dag bij Volkstuinvereniging Vianen

vianen • Wie denkt alle mooie plekjes van Vianen te kennen, doet er goed aan deze gedachte de komende zaterdag te toetsen tijdens de open tuinendag aan de Panoven.

Volkstuinvereniging Vianen zet het hek wijd open opdat iedereen kennis kan maken met ruim honderd moes- en bloementuinen. Deze plek tussen het kanaal en de weilanden van boer Van Rossum, is ongetwijfeld een openbaring voor velen.

Bij ongeveer 25 tuinen mogen de bezoekers ook daadwerkelijk naar binnen en vertellen de eigenaren met veel plezier wat zij verbouwen en waarom. Deze tuinen zijn te herkennen aan een vlaggetje.

Struinen over het tuinencomplex met drie fanatieke leden van de volkstuinvereniging is naast gezellig vooral ook leerzaam. Ellen Hansen, Tineke van Beijnum en Betty de Swart vertellen honderduit over bijenkasten, over de aanleg van takkenrillen van snoeihout waarin vogels nestelen, over het nut van brandnetels, ze wijzen op de bloeiende rabarber en staan even stil bij de tuin aan van Guus, een oud-politieman van in de tachtig die als een van de weinige tuinders nog een echte, ouderwetse moestuin heeft. Ellen zegt waarderend: "Deze moestuin in de oude stijl zie je steeds minder. Vaak combineren de tuinders groente en bloemen."


De drie zusters

Betty de Swart toont vol trots haar bloementuin die op een hoek ligt en nummer één heeft. Witte vlindertjes dartelen tussen het kleurrijke groen door. Deze tuin ligt langs het water en de tuinen die niet langs een sloot staan kunnen water tappen uit de klassiek uitziende pompen die overal op het terrein staan.

Ellen vertelt dat zij in haar tuin bezig is met de techniek 'De drie zusters'. "De drie zusters zijn courgette, maïs en bonen." Het combineren van verschillende gewassen is een landbouwtechniek die van de Azteken afkomstig is. Zij ontdekten dat bepaalde gewassen van elkaar kunnen profiteren als ze samen in één veld worden geplant. In de tuin van Ellen Hansen is deze techniek goed in de praktijk te zien.

Bij de tuin van het Viaanse kruidenvrouwtje Delia, herkenbaar aan de Bretonse vlag die fier boven de gewassen wappert, vertellen de drie vrouwen dat deze doorgewinterde moestuinster nu ook al zelf verf weten te maken van planten.

Het tuinencomplex aan de Panoven langs het kanaal is zaterdag 23 juni van 13:00 tot 16:00 uur open voor het publiek. Personen die interesse hebben om lid te worden van de vereniging kunnen mailen naar info@volkstuinverenigingvianen.nl. Er is voor het eerst sinds lange tijd namelijk geen wachtlijst.


q www.volkstuinverenigingvianen.nl

Astrid Pel