• Een speler van SVL neemt de bal sierlijk aan.
• Een speler van SVL neemt de bal sierlijk aan. Foto: Peter Verbeek

Brederodes duwt SVL bijna de afgrond in

langbroek • In de nacompetitie heeft Brederodes een tijdje gedacht het winnende lot in handen te hebben. In een spannend duel met een grillig scoreverloop, diverse arbitrale dwalingen en theaterstukjes van vooral SVL, trokken de gasten na een bloedstollende verlenging met 5-4 aan het kortste einde.

Spelen om een plekje in de eerste klasse was voor Brederodes tot twee maanden geleden onwaarschijnlijker dan een regenbui in de Sahara. Na tien minuten leek dat zelfs volslagen onmogelijk. Eersteklasser SVL maakte optimaal gebruik van het timide optreden van de groengelen. Dankzij formidabele zondagsschoten van Selcuk Albayrak en Alex van Eem zat de thuisclub toen al op rozen: 2-0.

Brederodes knokte zich geleidelijk terug in de wedstrijd. De ploeg schuwde de duels niet, won er steeds meer en speelde daardoor vooral op de helft van de thuisclub. Van mogelijk ontzag was allang geen sprake meer. De druk op de defensie van SVL nam toe. Na een half uur betaalde zich dat uit toen de bal na een schot van uitblinker Dennis Kruyk half werd weggewerkt en in de rebound prima werd ingeschoten door Kevin Kroeze: 2-1.

Slordigheden

Na rust dirigeerde SVL-trainer John van Loen zijn spelers naar voren, maar vooralsnog hield Brederodes zich makkelijk staande. Sterker nog: in de elfde minuut mikte Ivo Toxopeus een hoekschop op het hoofd van Mike de Groot en diens kopbal was doelman Geert-Willem Merkens te machtig: 2-2. Langzaam slopen er slordigheden in het spel van SVL, terwijl ook de dekking soms werd verwaarloosd. In de zeventigste minuut kreeg Kroeze een vrij schootsveld en na een fraai afstandsschot verdween de bal via de binnenkant van de paal in het vijandelijke doel: 2-3. Daarmee was het nog niet gedaan, want zes minuten later tekende Albayrak voor de gelijkmaker: 3-3. Beide elftallen konden in de reguliere speeltijd geen beslissing forceren, waardoor die in de verlenging moest vallen.

Pingel

Na een voorzet die dwars door de Viaanse defensie dwarrelde, benutte Van Eem in de achtste minuut een vrije kans: 4-3. Even later werd De Groot binnen de beruchte lijnen een onreglementair halt toe geroepen. Youngster Luuk Roubos schoot de pingel beheerst binnen: 4-4. In de eerste minuut van de tweede verlenging scoorde Albayrak zijn derde doelpunt (5-4) en die achterstand kwam Brederodes niet meer te boven.

"Ik ben supertrots op de jongens", stak trainer Charly Olf zijn waardering niet onder stoelen of banken. "Jammer dat we, toen we op 2-3 waren gekomen, de rust niet hebben gepakt om hen te laten lopen en zelf toe te slaan uit de counter. De ervaring en de individuele kwaliteiten van SVL waren vandaag bepalend."