Fancy fair levert 5.000 euro op

zijderveld • De fancy fair van basisschool Herédium heeft onlangs 5.000 euro opgebracht. Het geld is bestemd voor nieuwe voetbaldoelen op het speelplein en verlichting van het podium in de aula.


Vijfheerenlanden werkt vacatures weg

regio • De Bedrijfsvoeringsorganisatie Vijfheerenlanden – het ambtelijk apparaat van de toekomstige fusiegemeente – is druk doende om het aantal vacatures weg te werken. Bij de start in januari ging het nog om 90 van de ongeveer 350 beschikbare fte's. Inmiddels zijn er daarvan 33 vervuld door interne verschuivingen en het aantrekken van nieuwe krachten. Volgens burgemeester Tjerk Bruinsma van Leerdam is de organisatie nu bezig om nog eens 23 fte's te vervullen. "Als dat lukt, hebben we nog zo'n tien procent te gaan", aldus de Leerdamse burgervader die inwoners die belangstelling hebben voor de beschikbare functies oproept mee te solliciteren. Ook BVO-directeur Nanette van Ameijde is blij met de ontwikkeling. "Als we zo door gaan, zijn we volgend jaar klaar. We wonen hier in een aantrekkelijk gebied, we krijgen veel respons op onze advertenties."


Lunet aan de Snel nu Waterfort

schalkwijk • Verdedigingswerk Lunet aan de Snel in Schalkwijk is getransformeerd tot een Waterfort. Het is nu een informatiecentrum waarbij water het verbindende thema is. Bezoekers kunnen kennismaken met het fort én met het thema water en de relevantie hiervan voor natuur, landbouw, economie, leefbaarheid, duurzaamheid en veiligheid. Het markante fort maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is genomineerd om op de UNESCO Werelderfgoedlijst te komen. Het Waterfort geeft inzicht in allerlei vormen van waterbeheersing en watergebruik. De directe omgeving van het fort geeft vele voorbeelden: verdediging met water (Nieuwe Hollandse Waterlinie), verdediging tegen water (dijken), maar ook het gebruik van water voor voedselproductie en als drinkwater. Deze elementen zijn op het Waterfort worden zichtbaar en tastbaar gemaakt in de vorm van excursies, fysieke modellen en demonstratieve installaties.