• Larissa en Rick Slagboom spelen regelmatig samen gitaar.
• Larissa en Rick Slagboom spelen regelmatig samen gitaar. Foto: Marga Oomen

'Het is prettig om andere jonge mantelzorgers te ontmoeten'

Larissa is 17 jaar én mantelzorger

vianen • Rick (21) legt net als Larissa zijn gitaar weg. Hij maakt zich enorm druk om een kapotte snaar. Daarom klonk het gitaarspel niet zo mooi. Larissa's uitleg dat je dat op de foto toch niet hoort, komt niet echt bij hem binnen. Het blijft hem zichtbaar dwarszitten totdat we afspreken dat hij binnenkort met een goede snaar nog eens wat speelt. Daar heeft hij vrede mee, hij keert weer rustig terug naar zijn eigen wereldje.

De broer van Larissa Slagboom, Rick, ijsbeert onaangekondigd door de kamer, neemt alles wat je zegt letterlijk en heeft moeite met grenzen. Het hoort erbij, Rick heeft PDD-NOS en klassiek autisme. Aan de andere kant is er ook de Rick die geniet van gitaarspelen met zijn zus, rustig in een hoekje wat leest en die aan tafel zorgt voor de vrolijke noot. Die twee kanten ontdekken bij je oudere broer én er op een goede manier mee om weten te gaan, dat is lastig.

Larissa: "Wat ik wel gemist heb, is om erover te praten met iemand van mijn eigen leeftijd die hetzelfde heeft meegemaakt. Dat er herkenning is. Natuurlijk vertel ik wel over mijn broer aan mijn vrienden en die zeggen dat ze me begrijpen. Maar toch begrijp je het pas als je in eenzelfde situatie zit.'' Larissa heeft enorme waardering voor haar moeder. "Hoe zij in het begin met allerlei instanties aan de telefoon zat, van de ene naar de andere werd verwezen en weer terug. Maandenlang is ze bezig geweest voordat alles rondom Rick goed was geregeld."


Rustiger

Nu Rick de twintig is gepasseerd en geen jonge puber meer is, is hij een stuk rustiger geworden. Dat was in de basisschoolleeftijd wel anders. Larissa werd in die tijd regelmatig geconfronteerd met driftbuien en ander ongecontroleerd gedrag van haar broer. "Hij was tien keer zo sterk als ik en ik was altijd aan het huilen. Als ik op hem moest passen was dat soms ook echt gevaarlijk. Bijvoorbeeld met de open haard. Dan wilde ik zorgen dat hij niet met vuur ging spelen, maar dat verloor ik vaak, waardoor ik weer moest huilen."

Rick komt even langs de tafel lopen. Hij moet een beetje lachen als Larissa herhaalt dat hij haar vroeger nogal eens pijn deed en Rick vraagt liefjes: "Nu niet meer toch." Dan kan je alleen maar smelten en Larissa moet lachen. Zij doet de opleiding sociaal werk en de jaren met haar ongeremde broer komen haar nu goed van pas, merkt ze. "In de opleiding ben ik veel mensen tegengekomen die net als ik jonge mantelzorger zijn of waren." Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die thuis extra taken hebben of zich zorgen maken om een gezinslid die ziek, lichamelijk of geestelijk beperkt, verslaafd, in de war of depressief is. "Het is prettig om andere jonge mantelzorgers te ontmoeten. Nu weet ik hoe ontzettend fijn het is om eindelijk zulke ervaringen te kunnen delen met jongeren die hetzelfde hebben meegemaakt."

Mantelzorg Vianen geeft elk jaar namens de gemeente mantelzorgers een cadeau als 'erkenning' en die stelt Larissa zeker op prijs. Toch hoopt zij dat er naast erkenning ook meer aandacht komt voor herkenning. "Bijeenkomsten voor jonge mantelzorgers zodat je elkaars ervaringen kan horen. Ik weet hoe moeilijk het is om jongeren te bereiken. Dat heb ik zelf ook. Je moeder zegt: doe dit of dat. Dat gaat het ene oor in en het andere uit. Lekker belangrijk, denk je vaak. Maar dit is wel belangrijk. Ook zeker voor jongeren en daarom hoop ik dat er misschien nu ook meer jonge mantelzorgers zoals ik zich aanmelden bij Mantelzorg Vianen."


Het is deze week de Week van de Jonge Mantelzorger, in dat kader heeft Mantelzorg Vianen een actie: jongeren die zich als jonge mantelzorger melden bij Mantelzorg Vianen krijgen een bioscoopbon cadeau. Deze actie geldt nog de hele maand. Meer informatie is te verkrijgen bij Mantelzorg Vianen via 0347-374097, mantelzorg@vianen.nl. Een Whats App-bericht sturen naar: 06-40173088 mag ook.


Astrid Pel