Regiobureau wordt sterk afgeslankt

Regio gaat samenwerken per thema

regio • Het huidige regiobureau in Gorinchem wordt sterk afgeslankt. De medewerkers worden verdeeld over de deelnemende (nieuwe) gemeenten: Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden.

De kleine en wendbare organisatie zal volgens de drie gemeenten meer toegesneden zijn op een netwerkachtige manier van samenwerken. De geplante ingangsdatum voor de nieuwe regionale organisatie is 1 januari 2018. Het onderwerp staat op de agenda voor het eerstvolgende Vijfheerenlanden Beraad.

Maatschappelijke Agenda

De drie gemeenten nemen de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de Regionaal Maatschappelijke Agenda. De aard van de vraagstukken bepaalt welke organisaties betrokken zijn bij de samenwerking. Dat zijn niet alleen lokale overheden, maar ook bewoners, maatschappelijke organisaties en andere overheden. Er wordt samengewerkt met vaste strategische partners, zoals de provincies (Utrecht en Zuid-Holland) en het waterschap Rivierenland. Naast strategische partners zoeken ze steeds bij elk onderwerp naar samenwerkingspartners. Bovendien staan de gemeenten nadrukkelijk open voor participatie van andere gemeenten en aangrenzende regio's. "Samenwerking beschouwen we niet als iets dat exclusief is voor de genoemde drie gemeenten."

Thema's

Binnen de Regionaal Maatschappelijke Agenda zal voorlopig het accent komen te liggen op de thema's wonen, agrarische economie, de innovatieve noord-zuidas, de arbeidsmarkt, bereikbaarheid, waterveiligheid, klimaatrobuustheid en energietransitie. Inmiddels is duidelijk dat de thema's (leertuinen) 'agrarische economie' en 'versterking van de noord-zuid as' worden samengevoegd: een vitaal buitengebied heeft immers baat bij een gezonde agrarische economie. "In dat verband is het belangrijk om innovatie binnen deze sector zoveel mogelijk te stimuleren", aldus het voorstel dat dinsdag wordt besproken in het Vijfheerenlanden Beraad.

Bij de gekozen thema's is ook rekening gehouden met de opgaven waar tien Utrechtse regiogemeenten (U10) mee bezig zijn, met name ruimtelijk economische koers en 'gezond stedelijk leven'.

'Geven en nemen'

Bij het gezamenlijk optrekken binnen de regio is er volgens de drie samenwerkende colleges van b&w in de Vijfheerenlanden sprake van 'geven en nemen'. "Dit betekent dat je niet alles voor jezelf kunt binnenhalen. Hier zou het adagium kunnen gelden: alleen ben je sneller, maar samen kom je verder. Dit betekent dat niet alleen het eigen lokale belang gewogen zal moeten worden, maar zeker ook het regionale belang."

Het Vijfheerenlanden Beraad wordt dinsdag 5 juni gehouden in de raadzaal van het stadhuis in Vianen. De openbare vergadering begint om 19:30 uur.