• V.l.n.r. ambtenaar Gijs Savenije, centrummanager Hans van Kooten en bewoners Jeannette Verplancke en Irma Schouten.
• V.l.n.r. ambtenaar Gijs Savenije, centrummanager Hans van Kooten en bewoners Jeannette Verplancke en Irma Schouten. Foto: Dick Aanen

Informatiepunt voor grote projecten

Bureau Binnenstad Vianen van start

vianen • In het pand zal de komende maanden vooral informatie worden verschaft over de renovatie van de Voorstraat door aannemer Agterberg.

Maar men kan er ook terecht voor andere projecten, zoals de aanleg van het bruggetje over de stadsgracht, de renovatie van de Langedijk, de bouwwerkzaamheden bij de Blauwpoort en particuliere initiatieven zoals bij de Hof van Brederode en de kasteeltuinen van Batestein.
Bureau Binnenstad Vianen komt uit de koker van de projectgroep 'Nieuwe Voorstraat', een inwonersinitiatief. De initiatiefnemers huren een gedeelte van het pand van de projectontwikkelaar van Hoef en Haag. Het projectbureau is vanaf 2 juni geopend op maandag, woensdag, donderdag vrijdag en zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur. Naast binnenstadbewoonsters Jeannette Verplancke en Irma Schouten zijn regelmatig ook de locatiemanagers van aannemer Agterberg aanwezig om het publiek te voorzien van actuele informatie over de werkzaamheden. "Voorheen werd dit soort informatie verschaft door de gemeente", zegt Verplancke. "Het is echt wel uniek dat dit een gezamenlijk initiatief is van inwoners, ondernemers en de gemeente." Irma Schouten: "Het voordeel is ook dat we zelf bewoners van de binnenstad zijn. We zijn het afgelopen jaar nauw betrokken geweest bij de plannen, we weten wat er allemaal speelt."

Voorstraat

De komende maanden zal het accent vooral liggen op de werkzaamheden in de Voorstraat. Ambtenaar Gijs Savenije: "De aannemer werkt van noord naar zuid, steeds in blokken van tachtig meter. Dat betekent dat dit deel van de straat niet de gehele periode opengebroken is, maar slechts een paar weken lang." Door de oververhitte bouwmarkt wordt later gestart dan de bedoeling was. Savenije: "We hebben als gemeente bijvoorbeeld rekening moeten houden met langere levertijden van de stenen." Ondanks de vertraging heeft Savenije er alle vertrouwen in dat het project voor oktober (de Paardenmarkt) zal zijn afgerond. "Agterberg heeft benadrukt dat ze dat kunnen garanderen. Natuurlijk: het is mogelijk dat men tijdens de werkzaamheden stuit op een Romeinse oorlogsvloot, maar dat is toch echt niet de verwachting. De aannemer gaat zes dagen per week aan de slag en ook tijdens de bouwvakvakantie wordt er doorgewerkt. En op het moment dat ze om wat voor reden dan ook een achterstand oplopen, zal er gelijk worden opgeschaald." Vanaf zaterdag 2 juni meer informatie op


q www.bureaubinnenstadvianen.nl