• Het eerste exemplaar van de SGP-glossy werd uitgereikt aan burgemeester Wim Groeneweg.
• Het eerste exemplaar van de SGP-glossy werd uitgereikt aan burgemeester Wim Groeneweg. Foto: Dick Aanen

'Meebewegende stabiliteit' typeert SGP, volgens Dick den Hertog

Gebak en glossy namens 100-jarige SGP

vianen • Ook ontvingen alle collega-raadsleden een speciaal ter gelegenheid van dit jubileum uitgebrachte glossy.

Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan burgemeester Wim Groeneweg. De SGP is de oudste politieke partij in Nederland. Den Hertog: "Als we naar andere partijen kijken, dan zouden sommigen nog als kinderen rond huppelen, anderen zijn nog in de midlifecrisis. En er zijn er een paar die net de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Zo is landelijk de VVD 70 jaar en de PvdA 72 jaar." Wat volgens Den Hertog vooral opvalt bij SGP-politici is hun houdbaarheid. De omloopsnelheid is erg laag. "In de Tweede Kamer is bijvoorbeeld Kees van der Staaij pas het twaalfde kamerlid sinds 1922. Maar ook hier in Vianen zijn de SGP-raadsleden op de vingers van één hand te tellen. 'Good old' Jaap van Duivendijk was, volgens mij, in 1958 de eerste en persoonlijk sta ik te boek als tweede. In Vianen dus ook al 60 jaar SGP, we vieren dus ook hier een heus kroonjaar."

Stabiel

De SGP behoort tot de stabielste partijen van de afgelopen decennia. In de periode van 1925 tot 2017 fluctueerde het aantal van de SGP bij de Tweede Kamerverkiezingen tussen de 1,5 en 2,5 procent. "Toch kampte ook de SGP lange tijd met een gestage daling", zo staat te lezen in de glossy. Het historische dieptepunt was 2003, met 1,56 procent van de stemmen. Vorig jaar echter behaalde de partij 2,10 procent van de stemmen.

De SGP kan volgens Den Hertog gekenmerkt wordt met twee woorden: 'Meebewegende stabiliteit'. "De stabiliteit van de SGP wordt teruggevonden in de beginselen, vanuit de Bijbel als het goede Woord van onze goede God. En de beweeglijk zit in de samenleving, waarin ook de SGP volop participeert én in de mensen die onze partij vertegenwoordigen. Ik probeer ook plaatselijk wat mee te bewegen."