Uit de nalatenschap van De Villiers Rooseboom

Geld voor klimaatbeheersing museum

vianen • De nodige bijdrage komt uit de nalatenschap van de heer De Villiers Rooseboom.

Daarnaast wordt uit dezelfde nalatenschap een bedrag van 36.275 euro beschikbaar gesteld voor restauratie van antieke meubels uit de kunstcollectie van Vianen. Bij elkaar 80.000 euro. De gemeenteraad heeft hier vorige week dinsdag een knoop over doorgehakt.

Extra kwetsbaar

"Bijzondere objecten zijn extra kwetsbaar", vertelde museumvoorzitter Klaas de Zwaan dinsdagavond aan de raadsleden. "De klimaatomstandigheden in het museum zijn momenteel niet optimaal. We hebben geïnvesteerd in de juiste belichting en meetapparatuur. Maar er zijn nog te weinig mogelijkheden om de temperatuur en luchtvochtigheid te reguleren."

Tijdens de komende tentoonstelling over waterstaatkundig ingenieur Jan Blanken zal de gehuurde apparatuur worden getest. Volgens De Zwaan hebben het Centraal Museum, het Rijksmuseum en Paleis Het Loo enkele spectaculaire bruikleen-toezeggingen gedaan op voorwaarde dat de klimaatomstandigheden in het museum verbeteren. Het museumbestuur heeft zich laten adviseren door professionals van de museumvereniging.

Succesvol jaar

Het Stedelijk Museum zit overigens in de lift, aldus De Zwaan. De tentoonstelling 'Rembrandt in Zwart-Wit' trok eind vorig jaar veel bezoekers. De nu lopende tentoonstelling die is gewijd aan Herman Brood is zelfs nog populairder. De tentoonstelling over waterstaatkundig ingenieur Jan Blanken start op woensdag 18 juli. Toppunt van de tentoonstelling zijn de schaalmodellen van de eerste werkende Nederlandse stoommachines, die stonden opgesteld bij het dok in Hellevoetsluis en bij Arkel. Waarschijnlijk kunnen ook enkele fraaie modellen te zien zijn van de door Blanken 'uitgevonden' waaiersluis. Die als belangrijkste eigenschap had dat deze tegen de waterdruk in kon worden geopend en gesloten. Er is een origineel schaalmodel van Blanken zelf bewaard gebleven. Die wordt momenteel ten toon gesteld in Rijksmuseum Boerhave in Leiden. Dit model wordt echter niet uitgeleend aan de tentoonstelling in Vianen. Enkele andere modellen zullen tijdens de tentoonstelling wel te bewonderen zijn. Na deze Jan Blanken-tentoonstelling wordt vanaf september de nieuwe historische opstelling ingericht, met geld uit de zogenaamde investeringsagenda. Ook komen er dan semipermanente tentoonstellingen uit de collectie Roosenboom. Vanaf september zal bijvoorbeeld bijzonder 18e eeuws Delfts zwart aardewerk te zien zijn. Ook is er dan werk te zien van de hofschilder Otto Eerelmans.

De Zwaan vertelde verder dat het stedelijk museum een samenwerking aangaat met het Glasmuseum in Leerdam. Het museum heeft zich altijd zeer gesteund gevoeld door de gemeente Vianen. "En door wethouder Verweij in het bijzonder", aldus de museumvoorzitter.