• Petra de Jong, Dick Kerkhof en René Tips
• Petra de Jong, Dick Kerkhof en René Tips Foto: Dick Aanen

De ideeënfabriek van LEKSTEDEwonen

vianen • Als één van de weinige woningbouwcorporaties in Nederland laat LEKSTEDEwonen zich enkele malen per jaar gevraagd en ongevraagd adviseren door een maatschappelijk platform. In het platform worden levendige discussies gehouden over bijvoorbeeld nieuwbouwplannen, duurzaamheid of veiligheid in de buurt.

Het platform telt dertien leden. Dick Kerkhof en René Tips zijn mannen van het eerste uur. Ze werden in 2006 tijdens de oprichting lid van wat toen nog de ledenraad (van Volksbelang) heette.

Het platform heeft zich de afgelopen jaren met heel wat onderwerpen beziggehouden, zoals bijvoorbeeld de plannen voor zorglandgoed Bloemendaal, de inrichting van het nieuwe dorp Hoef en Haag en de renovatie van de woningen in het flatcomplex Vijfheerenlanden.


Getrouwe afspiegeling

In tegenstelling tot het Huurdersberaad heeft het Maatschappelijk Platform LEKSTEDEwonen geen formeel juridische status. Dick Kerkhof, voorzitter van de Natuur- en Vogelwacht, heeft binnen het platform vooral de natuurbelangen verwoord. "De dertien leden van het platform vormen gewoon een getrouwe afspiegeling van de Viaanse samenleving. Alle meningen zijn vertegenwoordigd. Het mooie is dat de onderwerpen leiden tot levendige discussies, met soms gedurfde stellingen. Het voordeel van het platform is dat we niet tot een eensluidend advies hoeven te komen. Juist die diversiteit aan meningen is belangrijk voor de beleidsmakers bij LEKSTEDEwonen."

"Ik vind het heel goed dat een woningbouwcorporatie het aandurft om zo'n brede club van mensen mee te laten praten", zegt René Tips, oud-directeur van cbs De Rank die vooral zijn grote kennis op onderwijsgebied inbrengt in het platform. "LEKSTEDEwonen vindt het belangrijk om mensen aan het denken te zetten. Het betekent natuurlijk wel dat ze moeten luisteren en wat met die ideeën moeten doen."

Petra de Jong werd een paar jaar geleden binnengehaald bij het platform als spraakmaker, iemand die gewoon onafhankelijk en onbevangen iets mag zeggen. "Op het gebied van wonen ben ik een leek. Maar in m'n rugzak neem ik wel heel veel kennis en ervaring mee op andere terreinen, bijvoorbeeld over jongeren of vluchtelingen."

Petra vindt de renovatie van de Vijfheerenlanden-flats nog steeds één van de mooiste projecten waar het platform bij betrokken was. "Dat was echt geen gemakkelijk project, vooral ook omdat sommige huurders tijdelijk naar een andere woning moesten verhuizen. Daar kwam heel veel bij kijken. Maar achteraf zijn heel veel huurders daar heel tevreden over. Als leden van het Platform hebben we gezien hoe sommige appartementen zijn omgebouwd tot levensloopbestendige woningen. Dat is echt iets om trots op te zijn."

LEKSTEDEwonen is op zoek naar twee nieuwe leden voor het Maatschappelijk Platform. Enthousiaste, onafhankelijke, maatschappelijk betrokken inwoners kunnen tot en met 28 mei reageren via info@lekstedewonen.nl met als onderwerp 'Vacature MPL'