• Het Oranjefeest van dit jaar was een succes.
• Het Oranjefeest van dit jaar was een succes. Foto: Robert Hensbergen

'Oranjevereniging verdient meer leden'

vianen • Oranjevereniging Vianen kijkt terug op een geslaagd feest tijdens Koningsdag. Met veel activiteiten, een drukbezochte Reigermarkt en een geslaagd kinderplein. Maar er zijn ook wel zorgen over de komende jaren. "Kort gezegd: om de activiteiten te kunnen voortzetten hebben we meer leden nodig", zegt bestuurslid Wijnand Bijdevier.

De Reigermarkt, het Kinderplein en de optredens van de muziekschool zijn door het publiek heel goed ontvangen, zegt Bijdevier. "Het Kinderplein is tot nu toe helemaal gratis. Dat willen we in de toekomst zo houden. Maar eigenlijk is het onze wens om de activiteiten voor de kinderen nog wat verder uit te breiden." Het plein is nu vooral bedoeld voor kinderen tot 12 jaar. "Maar eigenlijk hebben we nu geen activiteiten voor de jeugd van 12 tot 18 jaar. Brugklimmen bij de Lekbrug was een paar jaar geleden best wel succesvol, maar de locatie was te ver weg van het centrum."

Wijnand Bijdevier was eind 2012, begin 2013 samen met Ruud Hagg en de burgemeester één van de initiatiefnemers om een nieuwe Oranjevereniging op te richten. De vorige Stichting Oranje Comité had in dat jaar besloten om ermee te kappen. De verscherping van de regels bij het organiseren van de evenementen werd een te zware last. Ook de subsidies werden steeds minder, terwijl de kosten bleven stijgen. "In 2013 was er voor de eerste keer in Vianen geen Oranjefeest. Voor de nieuw opgerichte vereniging was het te kort dag om nog iets te organiseren. Maar toen merkten we wel wat we misten."

De nieuwe Oranjevereniging, die dit jaar zijn eerste lustrum viert, heeft de zaken nadien energiek opgepakt. De club onder aanvoering van oud-wethouder Margot Stolk is enthousiast aan de gang gegaan. Maar ondanks het enthousiasme loopt men tegen dezelfde soort problemen op als de vorige stichting. Vooral de financiën zijn een punt van zorg. Bijdevier: "We hebben 150 leden, die vijf euro per jaar betalen. Dat is dus 750 euro. Daarnaast krijgen we van de gemeente subsidie en worden we ondersteund door een aantal kleine sponsors. Maar dat zijn geen grote bedragen: 50, 100 euro en één bedrijf die ons steunt met 250 euro. Bovendien hebben we nog wat extra inkomsten door de verkoop van loten. Bezoekers moeten zich beseffen wat voor tijd, energie en geld het kost om zoiets te organiseren. Het zou zo mooi zijn als het draagvlak onder vereniging groter wordt. We verdienen gewoon meer leden"

Want het is volgens Bijdevier geen vetpot. "Veel mogelijkheden om nog meer inkomsten te genereren zien wij momenteel niet. Een kermis op het evenemententerrein zou mooi zijn, maar daar zijn wij als Vianen te klein voor."


q www.oranjeverenigingvianen.nl