woensdag 2 mei

Bijen in nood
10:00, Schoonrewoerd, De Schaapskooi. NVW de Vijfheerenlanden houdt in Natuurcentrum De Schaapskooi van 10:00 tot 12:15 uur en van 13:30 tot 15:45 uur activiteiten voor de jeugd van 8 tot 14 jaar met als thema: Bijen. Aan bod komen onder andere bijen, hommels, wespen en zweefvliegen. Na een inleiding gaan we naar buiten om meer over deze dieren te ontdekken. Aanmelden via k.van.baren1@kpnplanet.nl. Kosten: 2,50 euro, inclusief een consumptie. Natuurcentrum De Schaapskooi is te vinden aan de Overboeicop 15 in Schoonrewoerd.

Open dag
15:00-17:00, Vianen, vv Vianen. Voetbalvereniging Vianen houdt een open dag, voor de jeugd die al voetbalt maar zeker ook voor die kinderen die dit graag zouden willen gaan doen. De kinderen starten met een goede warming-up en een uitleg over de spelregels, vervolgens is er een onderling toernooi. De dag wordt afgesloten met een traktatie en alle deelnemers ontvangen een blijvend aandenken. De deelname is kosteloos. Aanmelden bij jeugdcommissie@vvvianen.nl.

vrijdag 4 mei

Klaverjassen
20:00, Vianen, clubgebouw De Stek. Hengelsportvereniging De Reiger houdt de laatste kaartwedstrijd van het seizoen. Deelname staat open voor zowel leden als niet-leden. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro. Clubgebouw De Stek aan het Hazelaarplein is geopend vanaf 19:30 uur. Vanwege Dodenherdenking wordt vooraf twee minuten stilte in acht genomen.

zondag 6 mei

Vogelexcursie
08:00, diverse opstapplaatsen. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een vogelexcursie in de Zouwe, een bekend vogelgebied tussen Meerkerk en Ameide. De net uit het zuiden aangekomen rietvogels zoals de de rietzanger, rietgors, kleine karekiet, snor, blauwborst, cetti's zanger, zwarte stern, grutto, kievit, purperreiger en kiekendief zijn wellicht te horen. Ook de kleine bruine vogeltjes, zoals fitis, tjif tjaf, groenling, vink, grasmus, zwartkop en tuinfluiter zijn wellicht te beluisteren. Bij het kijkscherm hoopt de natuur- en vogelwacht verschillende soorten eenden te kunnen bekijken. De excursie staat onder leiding van Bart de Groot, hij is te bereiken via 06-40339872 of bdegroot4@icloud.com. Deelnemers kunnen om 08:00 uur vertrekken vanaf de parkeerplaats aan de Benedictushof 132 in Vianen of om 08:00 uur vanaf de parkeerplaats bij het NS-station in Leerdam óf om 08:15 uur vanaf het tunneltje onder de A27 aan einde van de Driemolensweg.

Spirituele voorjaarsbeurs
12:00, Vianen, De Prenter. Spirituele voorjaarsbeurs. Aanwezig zijn ongeveer twintig mediums met verschillende disciplines. Ook zijn er weer winkeltjes. Entree is 5 euro en een consult is ook 5 euro voor ongeveer 15 a 20 minuten.

maandag 7 mei

Alzheimer Café
19:00-21:30, Vianen, grand café Hof van Batenstein. Het Alzheimer Café Vianen gaat deze keer over mindfulness. Voor veel ouderen is het lastig beperkingen een plek te geven in het leven. Bij dementie speelt dat misschien nog wel meer, zowel voor degene die dementie heeft als voor de mantelzorger. Mindfulness betekent: met beide benen op de grond blijven en verdragen wat zich voordoet. Deze avond is Wilma Houdijk - mindfulnesstrainer - te gast. Toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

Reünie obs Meester Vos Hagestein
19:30, Hagestein, Bongerd 2. De openbare basisschool Meester Vos bestaat dit jaar 40 jaar. De school organiseert een reünie oud-leerlingen (van 18 jaar en ouder) en -leerkrachten Aanmelden hiervoor kan via: reuniemeestervos@gmail.com of 0347-351111. Ook foto's uit de oude doos zijn nog welkom.

dinsdag 8 mei

Concert
10:30, Vianen, zorgcentrum Hof van Batenstein. Het ensemble Duo Naiades geeft een concert in Vianen. Het gezelschap bestaat uit Judith Mos (klarinet) en Wendy Rijken (harp). Het duo brengt een gevarieerd klassiek programma met werken van onder meer Jeanjean, Monti en Piazzolla. Het programma duurt één uur, zonder pauze. Het optreden is op verzoek van Hof van Batenstein georganiseerd door de Stichting Muziek in Huis. Het wordt mede mogelijk gemaakt door Hof van Batenstein en Stichting Vrienden van Batenstein, Grovestins Stichting, INERGY en particuliere donateurs.

Schildercursus Water in de Kunst
19:30, Vianen, Atelier Knockart. Schildercursus: Water in de Kunst In het kader van het Waterjaar in Vianen start bij Knockart een nieuwe schildercursus rond het thema 'Water in de Kunst'. In de voetsporen van Leonardo Da Vinci schilderen deelnemers de beweging van neerstortend en opspattend water. Vervolgens ontdekken cursisten via Claude Monet ontdekken de cursisten hoe het licht met het wateroppervlak speelt en de kleuren telkens anders laat zijn. Zij leren met impressionistische toetsen de transparantie en spiegelingen in verf te vangen. Derde inspiratiebron is David Hockney. Zijn Popart zwembaden laten zien hoe golfbewegingen van kabbelend water gestileerd kunnen worden. Voor deze cursus is ervaring met (olieverf) schilderen is gewenst. Algemene info De cursus is geschikt voor schilders met enige ervaring en bestaat uit tien wekelijkse lessen op dinsdagavond van 19:30-22:00 uur. Docent is de Viaanse kunstenares Mieke Siemons. De leslocatie is het atelier van Knockart aan de Varkensmarkt 8 in Vianen. Kijk voor meer info en aanmelden op de website. Of neem telefonisch contact op via 06-49748853.
www.knockart.nl