Viaanse volleyballers nog niet zeker van tweede klasse

Promotiespanning bij heren van Servia

vianen • Met de winst van vorige week tegen Nesselande 2 plaatsten de mannen van Servia 1 zich voor de promotie-degradatie wedstrijden. Servia verloor van VV Utrecht 2, maar won van Madjoe uit Enkhuizen.

De winnaar van de driekamp plaatst zich direct. Vanuit de bond is bekendgemaakt dat een tweede plek op de driekamp vrijwel zeker recht geeft op promotie als gevolg van het terugtrekken van een kampioen in één van de derde divisies.

Utrecht 2

In de eerste wedstrijd speelde Servia tegen VV Utrecht 2, de nummer 10 uit de tweede divisie. In de eerste set startten de Viaanse mannen niet scherp genoeg. Met een lange servicereeks van VV Utrecht keek Servia tegen een achterstand aan van 5-15. De Utrechters waren oppermachtig deze set. Met een sterke service en goed verdedigend werk won Utrecht de eerste set gemakkelijk met 8-25.

De tweede set ging gelijk op. De mannen van Servia speelden degelijker volleybal en wisten meer druk te leggen aan Utrechtse kant. Met een korte servicereeks stond een kleine voorsprong van 10-9 op het scorebord. Toch wist VV Utrecht een tandje bij te zetten en een voorsprong op te bouwen naar 16-20. Daarmee was het verzet van Servia gebroken en de set eindigt in 17-25 voor VV Utrecht. Hiermee ging de eerste wedstrijd (best of three sets) door Servia 1 verloren.

Madjoe 1

In de tweede wedstrijd speelde Servia tegen Madjoe 1 uit Enkhuizen. Vanaf het begin was Servia scherp. Invaller Freddy Kunst wist veel ballen te verdedigen. Hoewel de beide teams lang gelijk op gingen, ging de eerste set toch naar Madjoe (25-20).

In de tweede set was het iets rommeliger aan de kant van Madjoe en Servia wist hier goed van te profiteren. Spelverdeler Martin Zwaan kon zijn aanvallers goed bedienen en Cees de Groot wist zowel blokkerend als aanvallend een paar mooie punten te scoren. Halverwege de set sloeg Servia een klein gaatje en deze werd niet meer weggegeven: 23-25.

In de beslissende en zinderende derde set werd een zware volleybalstrijd geleverd. Het uitzinnige publiek liet beide ploegen boven zichzelf uitstijgen en kreeg een echter kraker te zien. In het begin van de set ging het zeer gelijk, maar het was Madjoe dat bij de verplichte veldwissel met 8-6 een voorsprong nam. Servia gaf zich niet gewonnen, maar kwam ook niet dichterbij. Bij 13-11 voor Madjoe leek de wedstrijd gespeeld. Servia kwam echter met twee belangrijke blokkeringen van Martin Zwaan langszij en kreeg zelfs het eerste matchpoint. Yme Veenje had de kans om na een lange rally de wedstrijd te beslissen, maar scoorde niet.

Er volgde een ware thriller, waarin beide ploegen matchpoints kregen. Madjoe leek zelfs een matchpoint te verzilveren, maar de scheidsrechter constateerde een fout aan het net en besliste anders. Het was Yme Veenje die daarna met twee ijzersterke services de wedstrijd besliste in het voordeel van Servia, 15-17.

Unicum

Een tweede plek is benodigd om kans te maken op een plek in de tweede divisie volgend seizoen. VV Utrecht – Madjoe eindigde na een zeer spannende wedstrijd in 2-1. Hiermee eindigen de mannen uit Vianen de driekamp als tweede. Deze week hoopt Servia 1 definitief te horen of men volgend jaar mag aantreden in de tweede divisie. Dat zou een unicum zijn in de lange historische van het Viaanse volleybal.