• Dennis Kruyk en Mo Arbib proberen een speler van Pelikaan van de bal te houden. Foto: Peter Verbeek

Brederodes voor rust niet bij de les

zwijndrecht • Niet voor het eerst liet Brederodes het in de eerste helft afweten, om na de pauze verfrissend voor de dag te komen. In het duel tegen Pelikaan, belangrijk in de strijd om de derde periodetitel, bakten de gasten er zó weinig van dat op de 4-0 ruststand niets was aan te merken. In het tweede bedrijf kwamen de groengelen terug tot 5-3.

De lusteloos opererende bezoekers lieten het initiatief vanaf het beginsignaal bij de thuisclub. Op het kwartier kregen ze de rekening daarvoor gepresenteerd. Een op het oog ongevaarlijke aanval van Pelikaan leidde tot een bepaald niet onhoudbaar schotje van Anouar Said dat via keeper Bastian Spriel in het Vianense doel verdween: 1-0.

In het zadel

Bij de groengelen lukte nagenoeg niets. De thuisclub, met veel technisch vaardige voetballers, werd daardoor in het zadel geholpen. Halverwege de eerste helft sloegen de westerlingen weer toe. De schitterende maar weer niet onhoudbare vrije trap van Sharog Susani plofte net naast de paal in het doel: 2-0. Brederodes had thuis met 1-5 verloren van Pelikaan, en een soortgelijk scenario diende zich aan. Op het halve uur moest Spriel opnieuw vissen toen een afstandsschot van Susani via de binnenkant van de paal tussen de palen verdween: 3-0. In het laatste kwartier leek Brederodes zich te herpakken. Een aanval via Kevin Kroeze en Mohammed Arbid zag er dreigend uit, maar de bloktackle van Bart van Muijen mocht er zijn. Toen doelman Spriel kort voor rust over een schuiver van Said dook was de ondergrens wel bereikt: 4-0.

Spierballen

Na de pauze toonde Brederodes wat meer spierballen. Er kwam enige hoop in de Vianense harten toen doorzetter Kevin Kroeze er, na een slalom waarbij hij vier verdediger op het verkeerde been zette, met een schuiver in de lange hoek 4-1 van maakte. De wissels van trainer Olf, die enkele jeugdige talenten speeltijd gunde, pakten goed uit. De gasten gingen de duels, met name op het middenveld, wat vinniger aan. Ze kregen meer balbezit en opereerden in toenemende mate op de Zwijndrechtse helft. De opleving werd na bijna een half uur een halt toegeroepen toen Said de bal na een hoekschop prima inkopte: 5-2. In de slotfase maakte Kroeze er, vanuit het niets, met een wondermooi klimmend schot dat op het juiste moment daalde, 5-2 van. In de slotminuut loste Tasos Iltsidis uit de tweede lijn een verwoestend schot dat de nauwelijks op de proef gesteld keeper Jeroen de Veij te machtig was: 5-3.

"Voor rust misten we bezieling, en eigenlijk speelde Brederodes ronduit slecht", vond trainer Charly Olf. "De uitblinkers van een week eerder waren nu de zwakke schakels."