Startersregeling in VHL versoepeld

vianen • De startersregelingen van Leerdam, Vianen en Zederik zullen worden geharmoniseerd. Het gelijktrekken is vooral gunstig voor starters in Leerdam en Zederik.

De harmonisatie loopt vooruit op de gemeentelijke fusie die officieel pas op 1 januari 2019 een feit zal zijn. Het voorstel moet overigens eerst nog wel worden afgestemd in het Vijfheerenlanden Beraad en daarna worden afgetikt in de afzonderlijke gemeenteraden.

In de gemeente Vianen waren de regels al behoorlijk soepel. Die soepele regels gaan straks ook gelden voor Leerdam en Zederik. De versoepeling houdt onder andere in dat er straks geen bovengrens qua leeftijd meer zal zijn voor de gegadigden. Tot nu golden in Leerdam en Zederik nog leeftijdsgrenzen van respectievelijk 37 en 35 jaar. Het loslaten is volgens het voorstel vooral een stimulans voor mensen met een te hoog inkomen voor een sociale huurwoning om de overstap naar een koopwoning te maken.

Verkochte huurwoningen

Ook verkochte huurwoningen (via de woningbouwcorporatie) vallen straks in alle drie fusiegemeenten onder de startersregeling. In Zederik waren deze tot nu toe uitgesloten met het idee dat woningcorporaties zelf mogelijkheden hebben om koopstarters te ondersteunen. In de praktijk blijkt dit echter niet te gebeuren. "In het kader van maatregelen om goedkoop scheefwonen (mensen met een te hoog inkomen in een sociale huurwoning) te verminderen kan de starterslening een instrument zijn om mensen te laten kopen", aldus het voorstel.

Er blijven natuurlijk wel een paar vertrouwde regels gelden. De kosten van de woning mogen bijvoorbeeld niet hoger zijn dan 265.000 euro zonder energiebesparende maatregelen en 280.900 euro voor woningen met energiebesparende maatregelen.

Maximale hoogte

De maximale hoogte van de lening bedraagt 20 procent van de verwervingskosten tot maximaal 30.000 euro. Afgelopen jaar zijn er in de drie gemeenten ongeveer vijftig leningen verstrekt van ongeveer 25.000 euro per lening.

Het voorstel over de harmonisering komt dinsdag 08 mei ter sprake tijdens het Vijfheerenlanden Beraad, de vergadering vindt plaats in het stadhuis van Vianen en begint om 19:30 uur.


q www.vijfheerenlanden.nl