Genomineerden K.F. Hein Stipendium bekend

regio • In januari opende de inschrijving voor de vierde editie van het K.F. Hein Stipendium. Beeldend kunstenaars en vormgevers van diverse disciplines uit de provincie Utrecht werden opgeroepen zich in te schrijven met een voorstel voor nieuw werk.

Hieraan werd door 95 inzenders gehoor gegeven. De jury was onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen en van de diversiteit in disciplines, ervaring en voorstellen. De inzendingen vormden een mooie dwarsdoorsnede van het Utrechtse kunstenlandschap.

Onderscheidend

De jury heeft bij de beoordeling van de inzendingen bekeken of voorgesteld onderzoek niet alleen voor de eigen kunstpraktijk van de inzender van waarde was, maar ook onderscheidend zou zijn ten opzichte van wat er in het kunstenveld al gedaan is. Het bestaande oeuvre was van belang en ook is gekeken naar de ontwikkelmogelijkheden van de kunstenaar en de diepgang van het onderzoek. Vijf kunstenaars zijn genomineerd voor het stipendium: Bart Lunenburg, Eva Spierenburg, Jan Willem Deiman, Johan Rijpma en Marjolijn de Wit. De genomineerden zullen hun voorstel verder uitwerken en in september presenteren aan de jury. Op 20 september wordt de winnaar van het stipendium 2018 bekend gemaakt, waarna de kunstenaar een jaar de tijd heeft voor het onderzoek. In het najaar 2019 zal het werk getoond worden in het Centraal Museum.

Kansen

Het K.F. Hein Fonds vindt het belangrijk dat mensen de regio Utrecht mooier en sterker maken, en dat inwoners de kans krijgen om verder te komen. Daarom worden bijzondere initiatieven en individuen ondersteund met giften, advies, prijzen, beurzen en opdrachten. Bovendien worden waardevolle projecten graag breed onder de aandacht gebracht en wordt meegedacht hoe samenwerking een initiatief kan versterken.