Schildercursus: Water in de Kunst

vianen • In het kader van het Waterjaar in Vianen start bij Knockart op 8 mei een nieuwe schildercursus rond het thema 'Water in de Kunst'. In de voetsporen van Leonardo Da Vinci schilderen deelnemers de beweging van neerstortend en opspattend water. Vervolgens ontdekken cursisten via Claude Monet ontdekken de cursisten hoe het licht met het wateroppervlak speelt en de kleuren telkens anders laat zijn. Zij leren met impressionistische toetsen de transparantie en spiegelingen in verf te vangen. Derde inspiratiebron is David Hockney. Zijn Popart zwembaden laten zien hoe golfbewegingen van kabbelend water gestileerd kunnen worden. Voor deze cursus is ervaring met (olieverf) schilderen is gewenst.

De cursus is geschikt voor schilders met enige ervaring en bestaat uit tien wekelijkse lessen op dinsdagavond van 19:30 tot 22:00 uur. Docent is de Viaanse kunstenares Mieke Siemons. De leslocatie is Atelier Knockart aan de Varkensmarkt 8 in Vianen. Meer informatie of en aanmelden: 06-49748853 of:

q www.knockart.nl


Mindfulness training

vianen • MindfulCenter start zaterdagochtend 12 mei alweer met de laatste mindfulnesstraining voor de zomer. Mindfulness is bewuster leven in het hier en nu. In acht wekelijkse bijeenkomsten leren deelnemer meer stil te staan bij zichzelf en hoe ze kunnen ontsnappen aan de waan en druk van de dag. De training is geschikt voor mensen die minder willen piekeren, meer rust in hun hoofd willen en anders willen leren omgaan met emoties, fysieke pijn en/ of stress. MindfulCenter is geaccrediteerd op het hoogste niveau, waardoor deze officieel erkende achtwekelijkse MBSR-training door diverse zorgverzekeraars wordt vergoed. Meer informatie of aanmelden kan via 0347-355500 of via:

q www.mindfulcenter.nl


Excursie naar Hellevoetsluis

vianen • De Historische Vereniging 'Het Land van Brederode' gaat zaterdag 12 mei op bezoek in Hellevoetsluis. Vianen en Hellevoetsluis hebben met elkaar gemeen dat waterbouwkundig ingenieur Jan Blanken Jansz. in beide steden heeft gewoond en gewerkt. In samenwerking met Sjaak Kweekel wordt een interessant programma aangeboden.

Deelnemers aan deze voorjaarsexcursie worden ontvangen op het bezoekerscentrum van het droogdok en maken onderen leiding van een gids een korte stadswandeling langs Fort Haerlem en over een deel van de vestingwerken. Terug in het droogdok worden de deelnemers ontvangen door burgemeester Milène Junius van Hellevoetsluis. Na de lunch krijgen de deelnemers uitleg en een presentatie over het droogdok Jan Blanken. Ook de beroemde 'Viaanse' stenen in de 'catacombe'" van het droogdok komen ter sprake. Aansluitend gaan de deelnemers naar het Nationaal Brandweermuseum voor een rondleiding lang historisch brandweermateriaal.

Vertrek: 9:00 uur van het evenemententerrein in Vianen. De kosten voor deze excursie, inclusief busreis, lunch, stadswandeling, afsluitend drankje en toegangsprijzen, zijn 39,95 euro. Ook voor niet-leden. Opgeven bij: Coby Vermeulen ton.coby@gmail.com, 0347-371591.