• Arie Liefhebber op de hoge Bi.
• Arie Liefhebber op de hoge Bi. Foto: Aangeleverd

Liefhebber wereldkampioen Hoge Bi

VIANEN/BALI • Vianees Arie Liefhebber is op Bali wereldkampioen geworden op de zogenaamde hoge Bi, een ouderwetse fiets met een hoog achterwiel en laag voorwiel.

In een letterlijk hete strijd reed hij in 32 graden Celsius in een sprint race naar de overwinning bij het wereldkampioenschap in Denpasar, Indonesië.

Deelnemersveld

Het deelnemersveld bestond uit hoge Bi-rijders uit Australië, Tsjechië, Duitsland, België en Amerika. Liefhebber reed vanaf de start in een lange sprint naar de overwinning.

"Niemand kon in mijn wiel komen," laat hij vanuit Bali weten. De tactiek had Arie vooraf bedacht, omdat het een korte race was in tegenstelling tot de normale afstand van zo'n dertig kilometer.

De organisatie van het WK had besloten om de afstand aanzienlijk in te korten vanwege de hitte en de hoge luchtvochtigheid.

Josef

Vorige zomer baarde Liefhebber opzien door tijdens het EK in het Tsjechische Brno de zevenvoudig kampioen Josef Zimovcák te verslaan. Hij reed gemiddeld 33 kilometer per uur. Het parcours was net geen vijftig kilometer lang.

Liefhebber had bij die wedstrijd in Tsjechië overigens het nodige geluk. Want na afloop van de officiële race brak het frame van zijn bijzondere rijwiel doormidden. Als dat tijdens de wedstrijd was gebeurd, had hij kunnen fluiten naar zijn titel.