• Het maken van een Russisch ei was geen dagelijks werk.
• Het maken van een Russisch ei was geen dagelijks werk. Foto: Peter Verbeek

Niet alleen slavinken en saucijzen

vianen • Op bezoek in de slagerij en de worstmakerij van De Goeij, dat was voor sommige kinderen toch heel anders dan ze hadden verwacht. De leukste reactie: "Ik dacht dat we halve hangende dode dieren te zien zouden krijgen, maar dat was gelukkig niet het geval."

Esther en Hans, van traiteurslagerij De Goeij, waren direct enthousiast toen hen werd gevraagd om mee te doen aan de Roefeldag. In de winkel aan de Voorstraat ontvingen ze drie keer twee groepjes van vier kinderen, terwijl in zalencentrum Het Klooster in totaal zes groepen aan de slag gingen met het verzorgen van een high tea.


In de open werkplaats van de slagerij maakten de kinderen, onder leiding van Miranda Binneveld, een Russisch ei: een salade bestaande uit een bolletje huzarensalade, halve hardgekookte eieren en daar omheen veel kleurige groenten en eetbare bloemen. Uitgeholde halve tomaten vormden afdakjes van een paddenstoel, er waren snoeptomaatjes, plakjes komkommer, gemengde sla en nog wat andere ingrediënten. De kinderen werkten er met hart en ziel aan, en niemand nam het hen kwalijk dat ze geregeld lekker mee snoepten. Het lastigste onderdeel was het uitsteken van een stukje komkommer, waardoor de smakelijke salade er ook decoratief uitzag. Daarnaast werd een luxe bittergarnituur gemaakt met een gevuld ei, servelaatrolletjes en vleesspiesen.

In de worstmakerij was het geen overbodige luxe dat alle kinderen een schort hadden gekregen. Meesterworstmaker Roland Schneider had ervoor gekozen de kinderen aan het werk te zetten met varkensgehakt dat ze eerst moesten mengen met zout en kruiden en aansluitend kneden en in porties moesten verdelen: zeventig gram, net zo zwaar als een saucijs uit de winkel. Nadat ze er een worstje van hadden gerold moest er varkensdarm omheen. De slavink werd op soortgelijke wijze gemengd, maar nu werd het rolletje gehakt in plakjes katenspek gewikkeld. Op beide afdelingen kregen de kinderen een eigen bakje voor hun ambachtelijke producten die in de koeling werden gezet tot ze later die dag werden opgehaald.

"Bijna vijftig kinderen in de slagerij en de worstmakerij, dat was best druk", meldde Hans de Goeij na afloop. "We hebben veel positieve reacties gehad van klanten die de jeugd aan het werk hebben gezien. Zelf zijn we ook tevreden dat we ons steentje hebben kunnen bijdragen en dat het allemaal vlekkeloos is verlopen."