• Riet Sagius:
• Riet Sagius: "De leden moeten hun stem laten horen." Foto: Peter Verbeek

Gemengde gevoelens bij LTV Vianen

vianen • Afgelopen weekeind is de tenniscompetitie begonnen. Na een periode van betrekkelijke rust is het de komende weekenden weer druk op het park van LTV Vianen. Toch hangen er voor de Viaanse tennisclub ook donkere wolken in de lucht.

Wat ledental betreft is de club de laatste tien jaar van 800 naar 350 gezakt. Weliswaar is dit een landelijke tendens, maar verhoudingsgewijs is de daling bij de LTV harder gegaan dan elders. "Vooral de groep tussen 35 en 45 jaar is sterk teruggelopen", meldt voorzitter Riet Sagius. "Niet omdat ze het hier niet naar hun zin hebben, maar omdat ze te druk zijn met werk en gezin."

Overcapaciteit

Het prachtige tennispark, wijd en zijd geroemd om de kwaliteit van de twaalf banen, heeft gezien dat bescheiden ledental een overcapaciteit. Riet Sagius sluit niet uit dat dat er gefaseerd een aantal banen tot nader orde moet worden gesloten. Daardoor wordt aanzienlijk bespaard op zowel energie als onderhoudskosten.

"LTV Vianen zal op alle manieren moeten bezuinigen om te overleven en nog een toekomst te hebben. Via een brandbrief zijn de leden daar in februari al over geïnformeerd. Tijdens de buitengewone ledenvergadering van 10 april zal het bestuur verschillende scenario's presenteren om de kosten in de hand te houden. We willen kost wat kost voorkomen dat onze uitgaven hoger worden dan de inkomsten."

In het verleden zijn de leden wellicht verwend geweest. Mede doordat de bar van het clubhuis altijd is beheerd door een pachter hebben ze zelden of nooit veel anders hoeven doen dan contributie betalen. Gelukkig is er een klusteam dat zelf wat leden heeft gerekruteerd om geregeld hand- en spandiensten te verrichten: schoonmaken van de dakgoten, schilderen van de boeiboorden, repareren en beitsen van het terrasmeubilair. De 65-plussers die op dinsdag tennissen hebben groundsman Paul de Haan geholpen bij het voorjaarsonderhoud. Dat is best een flinke klus. Eerst wordt de toplaag van de acht gravelbanen geschraapt, gemengd met nieuwe gravel, en weer opgebracht. Nadat de belijning is gelegd moet er een tijd dagelijks worden gewalst om de banen in perfecte conditie te krijgen.

SmashCourt

"De club heeft vorig jaar fors geïnvesteerd door vier SmashCourt banen aan te laten leggen", vertelt Riet Sagius. "We zijn blij dat we dat hebben gedaan. Ze vergen minder onderhoud en zijn min of meer vergelijkbaar met gravelbanen. In de aanloop naar de competitie is er veel op getennist, en diverse teams hebben een voorkeur daar om hun partijen op te spelen. We hebben 23 teams in de competities, met in totaal 125 leden. Op een betrekkelijk klein aantal leden is het verheugend dat er dat zo veel zijn."


Peter Verbeek