Verdienstelijk gelijkspel Lekstroom

vianen • In de bondscompetitie zijn de schakers van Lekstroom beland in de eindfase. Het eerste achttal nam het deze keer tegen het op de tweede plaats staande Paul Keres 5. Dankzij een 4-4 gelijkspel is Lekstroom, met nog twee duels te gaan, vrij van promotiesores en degradatiezorgen.

Aart Baas en Ben Schuddeboom deden meteen waar ze goed in zijn: aanvallen. Aan de staart ging het er veel rustiger toe. Jan Jansen stond lekker, leek op weg naar winst, kon het echter niet afmaken en berustte in remise. Martin van Straten opende goed, bouwde een gedegen stelling op en kon de hele tijd een loper geven voor een toren. Hij vergat echter de dreiging op de damevleugel waar drie pionnen kwamen opstomen. Hij moest alle zeilen bijzetten om niet onder de voet gelopen te worden, maar zijn reactie kwam te laat: 0,5-1,5.

Remise

Wilfried Bras en Arie Post verdedigden goed. Bras stond er zelfs beter voor, maar beiden boden remise aan die werd geaccepteerd: 1,5-2,5. Colijn Wakkee komt dit seizoen in de bondswedstrijden niet echt uit de verf. Op de een of andere manier verzanden zijn stellingen of worden mooie aanvallen niet in winst omgezet. Zo ook deze avond: 1,5-3,5. Intussen hadden baas en Schuddeboom hun partij fraai gewonnen, en met een tussenstand van 3,5-3,5 kon Frank Lommers proberen zijn aanval om te zetten in winst. Zijn opponent had bij zijn koning steeds nét een stuk meer om te verdedigen. Aan het eind bleef Lommers met één pion en zijn koning in het voordeel. Maar hoe hij ook manoeuvreerde, hij kwam niet verder dan een gelijkspel. Daardoor werd de eindstand uiteindelijk 4-4.