• Ook het Gouweneskoor o.l.v. Martin Mans is dit jaar weer van de partij.
• Ook het Gouweneskoor o.l.v. Martin Mans is dit jaar weer van de partij. Foto: Nico van Ganzewinkel

Koor van Nederlandse emigranten houdt roots in ere

Oranjeconcert met Canadees tintje

vianen • Het bezoek van het koor, dat bestaat uit Nederlandse emigranten, is de eerste in een reeks van concerten in diverse plaatsen in Nederland en België, met als thema 'Hands across the Ocean'.

Volgens organisatoren Jos Voerman en Leo Noordzij past het koor precies in de traditie van het Oranjeconcert, dat dit jaar voor de vijfde keer wordt gehouden. "Het blijkt dat emigranten eenmaal over zee meer dan ooit hechten aan de taal, de Hollands gerechten en de feesten uit hun oorspronkelijke land", zegt Jos Voerman.

Dirigent Martin Mans, die ook dit jaar weer de algehele leiding heeft tijdens het Oranjeconcert, gaf in 2012 het noodzakelijke zetje bij de totstandkoming van het koor. Sindsdien is hij gastdirigent van het koor. "De koorleden willen middels het lied met de taal van het moederland verbonden blijven", zegt Leo Noordzij: "Het is een mooie gelegenheid om de roots levend te houden." Voerman: "Alles wat Nederlands is wordt uitbundig gevierd. Dus ook Koningsdag is daar een hot item."

Gouwenes Mannenkoor

Zoals elk jaar is ook CWM Gouwenes Mannenkoor weer van de partij. Het 'eigentijdse' mannenkoor uit Waddinxveen met meer dan 200 zangers is één van de grootste en bekendste koren in ons land. Gezien het brede repertoire is het een veel gevraagd koor met tv-optredens, concerten in grote kerken en kathedralen zoals de St. Jan in Gouda, de bekende Laurenskerk in Rotterdam en zelfs in de Notre Dame in Parijs.

Er zal tijdens het Oranjeconcert verder medewerking worden verleend door vocalgroup The Martin Mans Formation en fanfareorkest Excelsior Hagestein, Martin Zonnenberg (organist), Mark Brandwijk (vleugel), Carine Bossenbroek (panfluit) en Sterre van Boxtel (soliste). In het voorprogramma is er samenzang, waarbij bekende vaderlandse liederen worden gezongen.

Uitverkocht

De Grote Kerk is tijdens het Oranjeconcert elk jaar opnieuw tot de laatste plek uitverkocht. Leo Noordzij: "Het is een prachtig evenement om Koningsdag mee af te sluiten. Daar staan mensen graag voor in de rij."

Het succes is voor een groot deel te danken aan de muzikale veelzijdigheid van dirigent Martin Mans. "Hij is een rasentertainer en weet van de meest simpele liedjes een volksfeestje te maken. Dat is waar mensen voor komen. Hij slaagt er elk jaar weer in om fantastische koren en musici om zich heen te verzamelen."

Tijdens het concert staat het vaderlandse lied centraal. Jos Voerman: "Er is de laatste tijd veel discussie over tradities, over onze waarden en over ons nationale verleden. Het Oranjeconcert vormt in dat opzicht een mooi tegenwicht." Noordzij: "Bezoekers hebben er blijkbaar behoefte aan om in een mooie ambiance gezamenlijk onze nationale tradities in ere te houden. Het Oranjeconcert is inmiddels zo diep geworteld in de Viaanse gemeenschap, dat iedereen het erover eens is dat dit behouden moet blijven. Ook als Vianen straks deel uitmaakt van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Ook het bedrijfsleven en de gemeente onderschrijven dat. We waren ook dit jaar weer verwonderd door de ruimhartigheid van de sponsoren."

Kaarten

Kaarten voor het concert zijn vanaf donderdag 19 april gratis beschikbaar tijdens de openingstijden van het Stedelijk Museum Vianen aan de Voorstraat 97. Reserveren is niet mogelijk. Per persoon zijn maximaal twee kaarten beschikbaar. "En gelet op het feestelijke karakter van het concert, uitsluitend gratis toegang met een kaart en het duidelijk zichtbaar dragen van de kleuren oranje en/ of rood – wit – en blauw ongeacht de vorm", aldus de organisatie.

Alle informatie over het concert op de website


q www.oranjeconcertvianen.nl