Expo 'Het Hoofd' bij Kunstuitleen

vianen • Burgemeester Wim Groeneweg opent zaterdag 7 april om 15:00 uur bij de Kunstuitleen Vianen een portrettententoonstelling ('Het Hoofd') van kunstenaars Peter Capiteijns, Henk van Loenen, Gert Strengholt en Eric Wittenberns. Zij hebben alle vier hun sporen verdiend als schilder en tekenaar.

Het werk van Peter Capiteijns heeft een connectie met de literatuur (poëzie en muziek). Hij gebruikt in zijn werk ook foto's die een afwijking hebben ('De Imperfectie'). Hij wil daarbij het beeld weergeven van wat hij ziet en vergeten wat er eerder was. In de tentoonstelling zijn gouaches van Capiteijns te zien. Henk van Loenen publiceerde zes dichtbundels. Zijn gedichten verschenen in diverse literaire tijdschriften. In 2011 won hij de Turingprijs voor poëzie. Zijn beeldend werk waarin de mensfiguur centraal staat, ontwikkelt zich steeds meer naar abstractie. Zijn foto 's zijn rauw en poëtisch, zijn schilderijen mystiek gekleurd.

Gert Strengholt begon aanvankelijk als graficus en is zich later gaan specialiseren in tekeningen en schilderijen. Hij is geïnteresseerd in de diepere, zichtbare en bijna onzichtbare lagen van gezichten van mensen. Hij zegt daarover: "De schilderijen en tekeningen kunnen eerlijker voor zichzelf spreken dan wat ik er ook over zou kunnen zeggen." Voor Eric Wittenberns is beeldende kunst een middel en geen doel. De kunst helpt hem het levensonderzoek te spiegelen zoals ook mensen dat doen.

De tentoonstelling loopt tot en met 9 mei en is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek: op maandag t/m donderdag van 10:00 tot 17:00 uur, op vrijdag van 10:00 tot 20:00 uur en op zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur. Het adres van de Kunstuitleen Vianen is Spekdam 2.