• Leerlingen en dirigent René de Jong van harmonieorkest Excelsior.
• Leerlingen en dirigent René de Jong van harmonieorkest Excelsior. Foto: Peter Verbeek

Eerste optreden leerlingen Excelsior

vianen • De veertien jongens en meisjes van het leerlingenorkest van Excelsior mogen op zaterdag 14 april voor het eerst écht aan de bak. Tijdens het voorjaarsconcert van het Viaanse harmonieorkest is voor hen een blok gereserveerd waarin ze vier stukken uit Kids Play Disney uitvoeren.

Voorzitter Irka Heestermans is trots dat Excelsior weer een jeugdorkest heeft. Ze is ervan overtuigd dat het beleid van de muziekvereniging daaraan ten grondslag ligt. "In de regio zijn veel harmonie- en fanfareorkesten opgeheven. Enerzijds door vergrijzing, anderzijds doordat ze geen jeugdbeleid hebben gevoerd. In Utrecht waren vroeger bijna twintig orkesten, nu is er nog maar één. En in Nieuwegein is er helemaal geen meer! Wij investeren de laatste tien jaar in jeugdleden, en dat heeft zijn vruchten duidelijk afgeworpen."

Het grote orkest van Excelsior telt 55 leden. Een kwart daarvan is vanuit het vorige leerlingenorkest ingestroomd, waardoor de vergrijzing voor een deel is ingedamd. Nadat fanfareorkest Nieuw Leven bijna een jaar geleden is opgeheven stapte een aantal jeugdleden over naar Excelsior. Mede doordat het orkest vaak optreedt in de Viaanse wijken komen ouders regelmatig vragen of hun kind muzieklessen kan krijgen. Vorig jaar november waren er voldoende kinderen om een jeugdorkest op te starten. Dat is toegankelijk voor iedereen, ook voor leerlingen van de muziekschool. Er zijn instrumenten als klarinetten, saxofoons, dwarsfluiten, trompetten en slagwerk beschikbaar. Los van de contributie betaalt de jeugd een geringe maandelijkse bijdrage waar nieuwe bladmuziek van wordt aangeschaft. "De leerlingen krijgen elke week één uur gratis individueel les van leden van het grote orkest. Daarnaast oefenen en musiceren ze elke dinsdagavond, voorafgaande aan de repetitie van het grote orkest, een half uur onder leiding van dirigent René de Jong," vertelt Irka Heestermans.

Gedurende een half jaar individuele lessen en groepsrepetities heeft de jeugd vier stukken, bedoeld voor leerlingenorkesten, ingestudeerd. Met ondersteuning van drie leden van het grote orkest worden die gespeeld. Het voorjaarsconcert, dat gratis kan worden bijgewoond, is het laatste optreden van Excelsior in De Stadshof. Het bijna 120-jarige harmonieorkest is daarna voor zijn uitvoeringen aangewezen op het nieuwe theater van sportcentrum Helsdingen. De repetities worden als vanouds op dinsdagavond van 19:30 tot 22:00 uur, gehouden in de gymzaal aan het Zwanengat.