• Bestuur en vrijwilligers van Stichting Herbouw Wipkorenmolen
• Bestuur en vrijwilligers van Stichting Herbouw Wipkorenmolen Foto: Fotostudie Marks

Stichting wil ruim 850.000 euro aan sponsorgeld binnenhalen

Spannende tijd voor wipkorenmolen

vianen • De stichting heeft al voor bijna 400.000 euro aan donateurs gevonden die (voornamelijk) in natura bijdragen aan de herbouw van de molen. In totaal is 1,2 miljoen euro nodig om de molen te realiseren.

De gemeente Vianen draagt bij in de vorm van een investeringsbijdrage van 150.000 euro. Het bedrag wordt overigens alleen toegekend als de stichting voor 1 mei voldoende sponsortoezeggingen.

Accountant

Lange tijd verlangde verantwoordelijk wethouder André Landwehr een garantie van 70% van de stichtingskosten (bijna 850.000 euro), maar inmiddels lijken de voorwaarden iets gunstiger uit te pakken voor de stichting. "De afspraak is nu dat een onafhankelijke accountant van Deloitte op basis van de toezeggingen op 1 mei gaat kijken of het project haalbaar is", zegt Ruud Boogaard, die binnen de stichting Herbouw Wipkorenmolen verantwoordelijk is voor de pr en communicatie.

Dekker Hout wordt één van de belangrijkste sponsoren. Het bedrijf levert al het (eiken)hout voor de molen voor inkoopprijs. Tuincentrum Huiting Vianen sponsort het groen rond de molen. Emiel Al heeft toegezegd al het sluit- en hangwerk gratis te leveren, inclusief de montage. De stichting heeft al veel meer sponsor en nog aardig wat ijzers in het vuur. Zo is men in gesprek met de projectontwikkelaars van Hoef en Haag en Sluiseiland. Verder zijn er subsidies aangevraagd bij onder meer de Bankgiroloterij.

Landmark

De uit 1691 daterende wipkorenmolen wordt voor de stad Vianen waarachtig een 'landmark' dat terugkomt in het historische stadsgezicht. "En een unieke molen, omdat de herbouw geheel wordt uitgevoerd volgens het uit 1691 daterende, originele bouwbestek", zegt Ruud Boogaard. De molen krijgt, naast zijn oorspronkelijke functie -meel malen- ook een toeristische, culturele en maatschappelijke functie voor de stad Vianen. Ook bedrijfsuitjes kunnen op de molen plaats gaan vinden.

Crowdfundingsactie

Naast de 850.000 euro is de stichting onlangs ook een crowdfundingsactie gestart om de leges te kunnen betalen voor de bouwvergunnning. Het gaat om een totaalbedrag van 31.500 euro. De actie had eind maart al 42 donaties opgeleverd, variërend van 20 euro tot 2.500 euro, waarmee de teller nu op 5.915 euro staat. Om de actie te laten slagen moet er de komende negen dagen dus nog ruim 25.500 binnenkomen. Boogaard: "Als de crowdfundactie slaagt, gaat op zaterdag 12 mei (Molendag) symbolisch de eerste paal de grond in. Dat is ook belangrijk voor onze donateurs om te laten zien dat er ook daadwerkelijk wat gebeurt."

Naamsvermelding

Behalve particulieren kunnen ook bedrijven 'Vriend van de Molen' worden. Gulle gevers worden beloond met een opvallende naamsvermelding op de te bouwen molen. Welke tegenprestatie bij welke donatie hoort, staat op www.voorjebuurt.nl/wipkorenmolenvianen.

Iedere donateur ontvangt sowieso een prachtige, unieke oorkonde, ontworpen door de Viaanse beeldend kunstenares Catherine Gathier.

Bij Ruud Boogaard is er geen enkele twijfel over het welslagen van het project. "Die molen gaat er gewoon komen, ondanks alle moeite die we er voor moeten doen. Het zou best kunnen zijn dat we uiteindelijk toch wat langer bezig zijn met het zoeken naar sponsoren. Maar we gaan er wel voor. Want bij de inwoners van Vianen horen we alleen maar enthousiaste geluiden."

Alles over de wipkorenmolen en zijn historie is te lezen op


q www.wipkorenmolenvianen.nl/historie