• Bas Doeland kan de voorzet van Derk Hakkers niet voorkomen.
• Bas Doeland kan de voorzet van Derk Hakkers niet voorkomen. Foto: Peter Verbeek

Stunt Brederodes zat er nét niet in

vianen • Tegen ongeslagen koploper Almkerk liet Brederodes het in de eerste helft afweten. Na de thee lieten de groengelen eindelijk weer eens zien inhoud te hebben. Almkerk werd binnen een kwartier op achterstand gezet, en pas in de voorlaatste minuut kwamen de gasten langszij: 2-2.

Almkerk presenteerde zich als een ingespeeld team dat goed combineerde en de opbouw van Brederodes vroeg verstoorde. De thuisclub speelde slap, verloor veel duels, kon de bal niet in de ploeg houden en stond vaak flink onder druk. Almkerk steunt echter meer op zijn solide verdediging dan op een vlot scorende aanvalslinie, en dat was precies wat de gasten parten speelden.

Eindstation

Mede door een zwakke eindpass creëerden ze heel weinig en pas na een half uur kregen ze hun tweede kansje. Niels Nieuweweg knalde de bal echter hoog over het Viaanse doel. Even later zette Almkerk een goede aanval op met Jelle Stalenhoef als eindstation. Diens schot werd gekeerd door de paal. Op slag van rust was het dan toch raak. De strakke voorzet van Jurre van Laarhoven werd door Pascal de Vries onhoudbaar ingekopt: 0-1.

In de pauze vielen in de kleedkamer van Brederodes harde woorden, en die waren niet aan dovemansoren gericht. In de tweede minuut loste Ivo Toxopeus van zeker 25 meter een strak schot waar keeper Maikel Korebrits amper op reageerde: 1-1. Almkerk kreeg even later een geweldige kans, maar Bas Doeland redde op de doellijn. Op het uur verstuurde Doeland van eigen helft een pass die lang onderweg was, en met succes werd geschampt door het hoofd van Mike de Groot: 2-1.

Lef en spirit

De thuisclub etaleerde nu lef en spirit, en veroverde meer ballen op het middenveld. Ook het inbrengen van Kevin Kroeze zorgde voor meer elan. Op aangeven van Toxopeus kreeg René de Blok een geweldige kans om de lijstaanvoerder tot overgave te dwingen maar hij mikte de bal naast het doel. Een dure fout, zo bleek kort voor tijd. Almkerk kreeg in het laatste kwartier flink wat mogelijkheden om langszij te komen. Pas in de voorlaatste minuut slaagde invaller Willem Schelle erin de bal via de binnenkant van de paal achter goalie Bastian Spriel te tikken: 2-2. Brederodes bofte dat, diep in blessuretijd, een strafschopwaardige overtreding van Ruben de Gans op Erwin van Brugge niet werd geconstateerd door de arbiter.

Dit was een wedstrijd met twee gezichten", zei trainer Charly Olf. "Voor rust speelden we gezapig. Na de hervatting had Brederodes meer diepgang en inzet, en door twee knappe treffers kwamen we snel op 2-1. Vooraf had ik getekend voor 2-2, maar achteraf had er voor ons méér in gezeten."