Drie ton voor Voorstraat

vianen • De provincie Utrecht draagt circa 300.000 euro bij aan de nieuwe inrichting van de Voorstraat in Vianen.

Hierdoor is de mogelijkheid ontstaan om de Voorstraat op een klimaatbestendige manier in te richten. Er komt een innovatief watersysteem voor de bomen aan het Noordplein, klimaatbestendige bestrating, speciale roosters bij de bomen, een watersysteem van bedriegertjes, een bovengronds waterelement en ondergrondse irrigatie.

Klimaatbestendigheid

"Dit alles tilt de klimaatbestendigheid van de Voorstraat naar een hoger niveau", schrijft de gemeente in een persbericht. "Daarnaast biedt het waterelement in de vorm van bedriegertjes extra verblijfswaarde in de straat, met name voor kinderen die tijdens warme periodes hier verkoeling en vertier vinden.

Ten slotte heeft de zichtbare afstroming van het water en bevloeiing van de bomen, naast de recreatieve functie, een educatieve functie die bijdraagt aan meer bewustwording over de waterhuishouding in de binnenstad."

Planning

De werkzaamheden aan de Voorstraat starten waarschijnlijk eind april. Half april is bekend wie de aannemer wordt. Of dat betekent dat dan ook meteen de Voorstraat op de schop gaat, is nog niet duidelijk. Dat hangt van de levering van materialen af. Het is volgens gemeentevoorlichter Ellen Zaadnoordijk nog niet zeker of deze materialen op tijd kunnen worden geleverd. "Wel zal de aannemer kunnen starten met voorbereidende werkzaamheden, misschien dus niet zichtbaar op straat, maar zeker achter de schermen."

Het grootste deel van de werkzaamheden zal voor oktober worden afgerond. De aanplant van bomen vindt plaats in het najaar, vanwege het plantseizoen.

Ellen Zuidnoordijk: "Er is afgesproken dat evenementen in de binnenstad, waaronder de paardenmarkt, tijdens de uitvoeringsperiode gewoon doorgang kunnen vinden."