• V.l.n.r. Vivianne Vivian Duin-Lobato, Marleen Marleen van Valkenhoef, Larissa de With en René Nagtegaal.
• V.l.n.r. Vivianne Vivian Duin-Lobato, Marleen Marleen van Valkenhoef, Larissa de With en René Nagtegaal. Foto: Peter Verbeek

Vianen sluit aan bij Nationale Diabetes Challenge

Wandelen als ideaal diabetesrecept

vianen • Op maandag 16 april start onder zijn leiding in Vianen een serie wandeltrainingen, bedoeld voor mensen met diabetes. De training staat overigens ook open voor mensen met andere chronische aandoeningen, zoals COPD, astma, overgewicht of mensen die herstellende zijn van een operatie of ziekte.

Onder deskundige begeleiding gaan ze zich in twintig weken voorbereiden op de Nationale Diabetes Challenge Week van 24 tot 29 september. In die week lopen deelnemers drie dagen lang een afstand, variërend van 5 tot 20 kilometer.

De week wordt op zaterdag 29 september afgesloten met een grote finale vanuit het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Nagtegaal is sinds 2010 een enthousiaste lange afstand-wandelaar. Hij liep al diverse malen de Nijmeegse Vierdaagse en in 2013 deed hij mee aan een sponsorloop voor Run voor KiKa over 95 kilometer. Zijn doel is om een diverse groep mensen aan het bewegen te krijgen en te houden, bij voorkeur in combinatie met een gezonde leefstijl.

Ondersteuning

Het initiatief wordt ondersteund door huisartsen Esther Bleeker en Larissa de With, diëtiste Marleen van Valkenhoef en fysiotherapeuten Ellen Bienen en Vivian Duin-Lobato. De wandelingen starten wekelijks op maandag vanaf sporthal Helsdingen. Volgens huisarts Larissa de With hebben vooral mensen met diabetes-2 veel baat bij wandelen. "Zozeer zelfs dat bij sommige patiënten de hoeveelheid tabletten met meer dan de helft kon worden gehalveerd of zelfs helemaal worden stopgezet. Ook ken ik diabetici die zo hard zijn gaan trainen dat ze geen insuline meer nodig hadden."

Fysiotherapeut Ellen Bienen: "Bewegen is natuurlijk voor iedereen belangrijk. Het verkleint immers de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, depressieve klachten, borstkanker, darmkanker, geestelijke achteruitgang en dementie. Minimaal 2,5 uur per week actief bewegen is belangrijk. En als je gaat bewegen, zorg dan ook dat je iets doet wat je leuk vindt."

Wandelen is voor veel mensen ideaal, ook omdat het volgens Bienen relatief weinig kans geeft op blessures. "Bewegen is gezond en is voor veel mensen leuk om samen te doen. Mensen die bewegen hebben minder last van stress, slapen beter, staan 's ochtends makkelijker op en hebben een mooiere huid."

Naast bewegen is de juiste voeding een belangrijk onderdeel van de behandeling van diabetes. "De bloedsuikerwaardes worden beter, mensen vallen af en het risico op hart- en vaatziekten, wat voor diabeten veel hoger is dan voor de gemiddelde bevolking, neemt af."

Bas van de Goor

De Nationale Diabetes Challenge werd enkele jaren geleden opgezet door oud-topvolleyballer Bas van de Goor, die zelf ook lijdt aan diabetes. De resultaten zijn spectaculair. "De somatische en psychologische gezondheid van de deelnemers veranderde, de buik- en heupomvang van de deelnemers nam gemiddeld met meet dan vier centimeter af. 'Voor veel mensen werd de medicatie (drastisch) verminderd en soms zelfs stopgezet. De deelnemers hadden heel veel plezier in het wandelen met een groep. Na de challenge gaven ze hun leven een hoger cijfer dan daarvoor. Van de mensen met verhoogd risico op een depressie had 59% dit na de challenge niet meer." Verder blijkt dat 88% van de mensen doorwandelt na de challenge."

Geen kosten

Aan de trainingen en de challenge zijn geen kosten verbonden. Meer informatie bij René Nagtegaal: 06-52457299. Opgeven via


q www.nationalediabeteschallenge.nl/vijfheerenlandenchallenge.