Complimenten voor de initiatiefnemers

Grote steun raad voor zorglandgoed

vianen • Al jarenlang is stichting De Iris samen met woningbouwcorporatie LEKSTEDEwonen bezig om in buurtschap Helsdingen een wooninitiatief te realiseren voor jongvolwassenen met een beperking. Naast de 16 jongeren biedt het zorglandgoed ook ruimte voor 16 ouderen met een geheugenproblematiek.

Het overgrote deel van de fracties was heel enthousiast dat er na jaren en jaren eindelijk zicht komt op de realisering van het zorglandgoed. "Het is een prachtig resultaat voor onze gemeenschap", aldus Harry van Tilburg van VHL Lokaal. "We zijn ervan overtuigd dat Vianen er beter en mooier van wordt."

Fractievoorzitter Joop van Montfoort van de PvdA had diep respect voor de vastberadenheid en het doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers. "Dit initiatief sluit naadloos aan bij de kernwaarden van onze partij. Wij willen een inclusieve samenleving, waarin iedereen tot z'n recht komt en een samenleving waar een ieder op gelijkwaardige manier deelneemt."

Verrijking

Volgens Dick den Hertog (SGP is het zorglandgoed een verrijking voor de gemeenschap. "Naast het zorgelement krijgt Vianen een zeventien hectare groot weidegebied met natuurontwikkeling, worden er landschapselementen toegevoegd, komt er een moestuin, een speelboomgaard en educatieve openbare wandelpaden. De cliënten van De Iris en de dementerende kunnen hier als werkvoorziening gebruik van gaan maken. Met dank aan LEKSTEDEWonen die haar maatschappelijke ondernemen meer dan waar maakt."

Legio andere kansen

D66 is de enige partij die tegen is. "Hoogwaardige zorg in een groene omgeving, wie kan daar tegen zijn?", begon Christa Hendriksen haar betoog. Maar toch blijven de Democraten bij hun standpunt: "D66 is geen voorstander van een zorgcomplex op deze locatie. Laat het buitengebied onbebouwd en kies voor binnenstedelijk bouwen." Er zijn volgens volgens Hendriksen legio kansen om dergelijke groene zorgcomplexen elders te realiseren. Bijvoorbeeld in leegstaande boerderijgebouwen."

Huib Zevenhuizen (VVD) begreep helemaal niks van de opstelling van D66. "De partij zegt voor het zorglandgoed te zijn, toch stemmen ze tegen." Het is altijd weer hetzelfde liedje, aldus Zevenhuizen. "D66 is voor windmolens, maar niet op deze plek. Ze zijn voor zonnepanelen, maar niet daar."

Tirtsa Kamstra (CU) was eveneens enthousiast over het plan. Wel verlangde ze van de wethouder de toezegging dat het ecologische beheer zich niet zou beperken tot 4,5 hectare, maar ook de andere 13 hectare van het zorglandgoed zou omvatten. Na een toezegging wilde wethouder Landwehr die toezegging daadwerkelijk doen.

Als er geen beroep wordt aangetekend bij de Raad van State zal de bouw aan het eind van dit jaar kunnen starten.