• Herman Suiskind, Ingeborg Al en Inge Ligthart Schenk
• Herman Suiskind, Ingeborg Al en Inge Ligthart Schenk Foto: Peter Verbeek

Meer allure en meer kwaliteit

Taptoe Vianen staat stevig in de steigers

vianen • In 2016 is in Vianen voor het eerst een taptoe gehouden: een optreden van zes drum- en showbands, op het hoofdveld van voetbalvereniging Brederodes.
Initiatiefnemer Inge Ligthart Schenk bezoekt al sinds 1963 regelmatig taptoes in binnen- en buitenland. Zijn liefde voor de muziek bracht hij over op zijn drie kinderen, die allemaal lid zijn geweest van de niet meer bestaande drumband Stadt Vianen.

Dochter Ingeborg Al-Ligthart Schenk is evenals haar vader bestuurslid van stichting Taptoe Vrijstad Vianen. "Ik heb hem jarenlang horen roepen dat in Vianen een taptoe moet worden georganiseerd. Dat werd pas concreet toen hij in 2015 een koninklijke onderscheiding kreeg, en bij die gelegenheid over het onderwerp aan de praat raakte met burgemeester Wim Groeneweg en Arie Kooijman. Beiden waren dermate enthousiast dat het balletje daarna is gaan rollen."

"De taptoe komt uit het militaire wereldje", vertelt Ligthart Schenk. "Als de soldaten vroeger gingen stappen werd door middel van een trompet aangegeven dat de tap toe moest. Die traditie is in ere gebleven, want elke taptoe, in ons land worden er jaarlijks zo'n 150 gehouden, wordt afgesloten met een trompetsignaal. Voorheen was ik penningmeester van DVS (Door Vriendschap Sterk) uit Katwijk. Die hoort tot de landelijke taptoetop, en heeft drie verschillende korpsen, die regelmatig zowel nationaal en internationaal optreden. Ik heb contact met die muziekvereniging gezocht, en gevraagd om medewerking: het contracteren van de deelnemende korpsen en het opstellen van het draaiboek."

Sponsors

Er werd een bestuur van zeven personen samengesteld dat uiteraard nog geen cent in kas had. Ingeborg Al en Arie Kooijman hielden zich bezig met het werven van sponsors. Afgaande op de prijsopgave van de zes bands die zijn vastgelegd, alsmede mallet percussionband The Survivors die de ontvangst zou verzorgen, moesten ze uitgaan van een budget van 15.000 tot 20.000 euro. In ruil voor de kantineopbrengst stelde Brederodes zijn hoofdveld beschikbaar. Mede door de kaartverkoop, gerekend was op zevenhonderd toeschouwers, maar dat zijn er duizend geworden, bleef de eerste Taptoe Vrijstad Vianen royaal uit de rode cijfers. Niet minder belangrijk was dat het muziekfeest een goede respons kreeg.

"Er waren extra tribunes geplaatst, maar één daarvan stond veel te ver van het gedeelte van het veld waar de shows zijn gehouden", merkt penningmeester Herman Suiskind op. "We wilden voor een vervolg gaan, maar dan moest dat probleem worden opgelost. Die tweede taptoe wilden we pas in 2020 houden. We hebben dat echter twee jaar naar voren geschoven, zodat het nu ook een afscheid wordt van Vianen als zelfstandige gemeente. Op het hoofdveld komen, verticaal op de hoofdtribune, twee grote tribunes. De capaciteit wordt daardoor verhoogd naar 1400 zitplaatsen."

Allure en kwaliteit

Voorzitter Inge Ligthart Schenk had een voorkeur voor bands van meer allure en kwaliteit, en hij kreeg zijn zin. DES (Everdingen) in het voorprogramma, en DVS marching, DVS junioren, Advendo junioren plus twirlband (Sneek), jachthoornkorps Urk, OBK (Rhenen) en Juliana (Amersfoort) in het hoofdprogramma. Vijf van die korpsen zijn tijdens het Wereld Muziek Concours 2017 in Kerkrade met goud of hoger beoordeeld. De Taptoe valt samen met Proef Vianen dat op de Voorstraat wordt gehouden. Emiel Al VOF sponsort 's middags twee concerten van DVS Big Band Plus, een seniorenband die hoofdzakelijk in eigen regio optreedt.

Kaarten à 10 euro zijn vanaf maandag 2 april in de voorverkoop verkrijgbaar bij Jumbo Vianen en Emiel AL VOF, of te bestellen via


q www.taptoevrijstadvianen.nl

Peter Verbeek