• Leerlingen en docenten gingen aan de slag.
• Leerlingen en docenten gingen aan de slag. Foto: Oosterlicht College

'School is meer dan een leerfabriek'

vianen • Twaalf leerlingen uit alle leerjaren en niveau's van het Oosterlicht College in Vianen hebben zelf een gitaar gebouwd.

"We wilden graag meer aanbieden naast de lessen", zegt docent geschiedenis Juan Robben. "Een school is namelijk meer dan een leerfabriek." Dus gingen twee docenten en twaalf leerlingen - onder wie veel meiden - buiten schooltijd aan de slag.

Eén van hen was Cleo Janssen (17 jaar, 4 Vmbo) uit Vianen. "Ik had me opgegeven omdat ik volgend jaar een opleiding tot meubelmaker ga doen. Dan kan ik daar laten zien dat ik al iets heb gemaakt. Het was heel leuk om te doen en ook heel gezellig met de andere kinderen", vertelt Cleo enthousiast. Juan Robben: "Voor ons als docenten was het ook hartstikke leuk. Eind van de dag even met je handen bezig zijn. Docent en leerling die elkaar op een andere manier leren kennen. Alleen maar winst!"

Cleo: "Vooral het spuiten was wel een uitdaging: niet te dichtbij en zo gelijkmatig mogelijk, anders krijg je druipers. Dat is bij mij een paar keer gebeurd, dus moest ik mijn gitaar opnieuw schuren en weer spuiten." Het eindresultaat krijgt waarschijnlijk een ereplek aan de muur in de woonkamer bij Cleo thuis. "Gitaar spelen kan ik helaas niet!"

Het Oosterlicht is van plan het project, dat al meerdere keren plaatsvond op de locatie in Nieuwegein, volgend jaar te herhalen en wellicht uit te breiden. "Het zou leuk zijn als er dan meer leerlingen mee konden doen, want de inschrijving was nu zó vol", zegt Cleo, die haar medeleerlingen zeker aanraadt om zich op te geven.


Janneke Boogaard