Zorgen om bouwplannen langs Biezenweg

hagestein • Er zijn zorgen over de mogelijke bebouwing van een braakliggend stukje grond langs de Biezenweg in Hagestein. Twee overbuurmannen hekelden vorige week tijdens de forumavond van de gemeenteraad het opgestelde plan van bureau Kubiek.

De eigenaar wil op het terrein tussen de nummers 6 en 8 een vrijstaande of twee-onder-een-kapwoningen met bijgebouwen neerzetten. Daarvoor moet wel het bestemmingsplan worden gewijzigd. Het achterste deel behoudt zijn agrarische bestemming, het voorste deel wordt bouwgrond.

Ontsluitingsweg

Volgens de initiatiefnemers is het voorste perceel door de aanleg van een verbindingsweg al niet meer verbonden met het achterliggende perceel. "Het gebruik van het perceel als agrarische landbouwgrond is hierdoor minder vanzelfsprekend geworden." Het is nu de bedoeling dat deze voorste grond wordt aangeboden als bouwgrond met de bedoeling om er een vrijstaande of twee-onder-een kapwoning met bijgebouwen te realiseren.

Vorig jaar heeft de gemeente Vianen al aangegeven in principe medewerking te willen verlenen aan het verzoek. De Biezenweg is een oude ontginning, een typisch voorbeeld van een rivierdorp. Belangrijk is dat de karakteristieke gevorkte lijn van het dorp herkenbaar blijft. Maar: "De toevoeging van een vrijstaande of twee-onder-een-kapwoning op dit perceel geeft geen verstoring van het lint."

Plak- en knipwerk

"Voorgekauwd plak- en knipwerk", zo betitelde inspreker Herman Vork het plan van bureau Kubiek. De plannen staan volgens hem bol van de onjuistheden. Een ander kritiekpunt is dat de buren niet gekend zijn in de plannen. Vork ziet het zwaar in. Volgens hem blijft er maar weinig over van de ooit zo mooie landelijke Biezenweg. "Bij het distributiecentrum was ons ooit laagbouw beloofd. Daar is ook niets van terecht gekomen."

Wethouder André Landwehr wees erop dat het perceel zich bevindt binnen de zogenaamde 'rode contour', gebied dus waar in principe gebouwd mag worden. De beide heren zijn volgens hem iets te vroeg met hun kritiek. "We starten nu op. Alle procedures moeten nog worden doorlopen", aldus de wethouder.